BHT1 I FTV: Zašto je vijest o smrti Dževada Karahasana na samom kraju dnevnika?

Podijelite ovaj članak:

BHT1: Previše Dodika

  1. – 24. maj 2023.

KO JE PRITEKAO U POMOĆ? Reporter Armin Pašić iz Bihaća prenosi uživo detalje o tome kako teški dani za Krajinu tek slijede kad krene zbrajanje štete i čekanje na pomoć od svih nivoa vlasti. Pohvalno je da se primarno prenose izjave mještana Krajine, a slikom zorno ilustrira veličinu katastrofe koja je zadesila ovo područje. Ističe se agilnost pripadnika civilne zaštite, ali i brojnih humanitarnih organizacija koje su činile sve da ublaže muke unesrećenih. Ali navodi se i činjenica da su birokratske procedure usporile korake koji su mogli biti poduzeti mnogo ranije. Bihać i Krajina ipak nisu sami, zaključuje se u prilogu.

ŠTA JE NAMA KARAHASAN? U 32. minuti je  emitovan prilog o smrti književnika Dževada Karahasana. Kao i u slučaju FTV-a, dobar prilog, ali zašto pred sami kraj Dnevnika? Zašto ne možemo postaviti standarde prema kojima se važnost vijesti mora redati na drugačiji način? Izjave sagovornika govore o veličini lika i djela Dževada Karahasana, ali ostaje gorčina da uredništvo ne zna prepoznati prioritete kad su u pitanju odlasci ovakvih imena, cijenjenih u cijelom svijetu.

IZBJEGAVANJE DODIKA: Svjesno smo se u ovoj analizi potrudili da ne bilježimo sve istupe Milorada Dodika, a bilo ih je i previše u centralnim informativnim emisijama prethodnih sedam dana, jednostavno jer je zamorno i nama, a vjerujemo i gledateljima, slušati i gledati ponavljajući obrazac prijetnji, pa onda reakcija, pa reakcija na reakcije, uslovljavanja, igranje najneposlušnijeg đaka u političkoj sferi BiH. Nije lako ignorisati, ali djeluje kao da stalno iznova padamo u zamku praćenja istupa koji dižu tenzije, a nikakve konstruktivne kritike ne pomažu kad je predsjednik RS-a u pitanju. Prethodne opaske mogu se primijeniti i na niz drugih političara koji od svojih javnih istupa prave predstave za javnost.

Ocjena: 7

FTV: Teška godina

  1. – 24. maj 2023.

POPLAVE I POSLJEDICE: Nakon što su u dnevnicima na temeljit način pokrili sva dešavanja u Krajini koju je velikim dijelom snašla prirodna katastrofa, te ispratili i povlačenje vode i bili na licu mjesta sa svim onima kojima su poplave uništile domove i imanja, reporteri FTV-a našli su se i u Hercegovini. Tamo su od vode stradali usjevi i brojne rane poljoprivredne kulture, prve trešnje poharale su kiše. Reporteri bilježe izjave struke, ali i vlasnika domaćinstava, koji već najavljuju tešku godinu koja je počela uništavanjem prvih plodova. Gledatelji imaju punu perspektivu onoga šta nas očekuje od domaće proizvodnje i kakve izazove očekuju proizvođači.

ODLAZAK ALME ČOLO IZ SDA: Alma Čolo, članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije, napustila je ovu stranku. Kazala je da više ne želi biti politički angažirana. FTV na visini zadatka – traže se uzroci, kao i posljedice ovakve odluke, konsultuju novinari i analitičari te se pravi presjek odlazaka iz SDA koji su prethodili ovom najnovijem. Smatrana je pravnom perjanicom svoje sad već bivše stranke i zasigurno je ovo veliki udarac za postojeću stranačku strukturu, te će ova tema sigurno biti prisutna na FTV-u i u narednim danima.

SMJENA AMBASADORA: Predsjedništvo BiH smijenilo je aktuelnog ambasadora BiH u Maleziji i nekadašnjeg načelnika Općine Ilidža, koji je uhapšen jer se tereti za nezakonite radnje tokom načelničkog mandata. Ovo je prosto morao biti povod za sve skandale koji prate diplomatsku mrežu BiH, posebno u kontekstu činjenice da je uhapšen i aktuelni bh. ambasador u Kataru Abdulah Skaka zbog nezakonitih postupaka tokom svog mandata kao gradonačelnika Sarajeva.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

U Crnoj Gori – novi predsjednik. Jakov Milatović položio je zakletvu, inauguraciji prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH, a novinar i publicist Šeki Radončić gledateljima donosi analitički presjek onoga što nas eventualno očekuje kad je novi čelnik susjedne zemlje u pitanju, te šta znači prvi dolazak Aleksandra Vučića u Crnu Goru nakon višegodišnjeg odsustva. Huliganski napad navijačke grupe Ultrasi na Mostarca u naselju Podhum nažalost nije se našao u sadržajima FTV-a, iako ovo nije prvi put da se bilježe ovakvi incidenti u Mostaru.

Prate se na oba javna servisa svi vanjskopolitički događaji, posebno skup lidera zemalja G7 na Samitu u Hirošimi, koji osuđuju rusku agresiju te najavljuju dalju pomoć Ukrajini. Zaključujemo kako su oba servisa sasvim dobro i temeljno popratila sve nedaće koje su zadesile stanovnike BiH tokom majskih poplava, bilježeći i sve nedostatke pomoći, kao i podršku koja je stigla sa svih strana.

Plus sedmice

BHT1 

Odlično podsjećanje na nedostatak kanadera koji nam trebaju svake godine pred sezonu kad su požari izgledna pojava, posebno u Hercegovini. Petar Jurić iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar dodaje s kakvim se sve izazovima suočavaju on i njegove kolege, te koliko bi im letjelica koja pomaže ljudima na terenu značila. Iznajmljivanje letjelica (poput helikoptera Oružanih snaga BiH) otežano je zbog birokratskih procedura i kasni se u trenutku kad je pravovremena reakcija najvažnija.

FTV

FTV već mjesecima prati sve u vezi s kriminalizacijom klevete u RS-u. Javne rasprave novinari su napustili jer konstruktivni dijalog sa kreatorima je nemoguć. Iz Banjaluke se javlja reporter Vladimir Kovačević, koji donosi prilog o tome kuda će dalje odvesti priča o ograničavanju medijskih sloboda. Entitetska vlast je odlučna da usvoji ovo represivno zakonsko rješenje, prenosi se Dodikova izjava koja ilustruje koliko su sve rasprave farsa i predstava za javnost, jer će zakonske odredbe koje vlast želi, uprkos navodnoj spremnosti da se radi i sa novinarskom zajednicom, ipak biti usvojene. Struka upozorava: cilj je samo jedan – ograničiti slobodu govora. Odličan prilog (koji traje čak deset minuta, što je potpuno opravdano s obzirom na temu) koji obuhvata i sva dosadašnja dešavanja, kao i ono što bi moglo uslijediti.

Minus sedmice

BHT1

Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića (koji je prvi put nakon oktobra 2020. godine, kada je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija, zvanično posjetio Crnu Goru) tokom inauguracije crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića mogla je poslužiti kao poseban prilog; trebalo je staviti u perspektivu odnose Srbije i Crne Gore u kontekstu novog crnogorskog čelnika, ali nije, samo je emitovana izjava bez popratnih objašnjenja.

FTV

U 30. minuti Dnevnika 2 stiže prilog o smrti Dževada Karahasana. I, iako obuhvata sve što ova književna veličina zaslužuje, ne možemo se oteti utisku da je ova priča trebala biti plasirana mnogo, mnogo ranije. Svakako prije svih dnevnopolitičkih prepucavanja koja su ionako uobičajena pojava za bh. svakodnevnicu. Teško shvatljiva odluka uredništva da prilog o odlasku Karahasana smjesti na sam kraj Dnevnika 2.

Analiziraj.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x