Biden: Ne žalim zbog povlačenja američkih trupa iz Afganistana

Podijelite ovaj članak:

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne žali zbog svoje odluke o povlačenju trupa iz Afganistana.

Biden je pozvao čelnike Afganistana da se ujedine i “bore za svoju naciju”.

Nasilje je eskaliralo diljem zemlje sada kada su se snage pod vodstvom SAD-a povukle nakon 20 godina vojnih operacija. Talibani su zauzeli najmanje osam od 34 glavnog grada zemlje.

Obraćajući se u utorak novinarima u Bijeloj kući, gospodin Biden je rekao da SAD drže obaveze koje su preuzele prema Afganistanu, poput pružanja bliske zračne potpore, plaćanja vojnih plaća i opskrbe afganistanskih snaga hranom i opremom.

Ali rekao je: “Moraju se sami izboriti.”

Washington Post citirao je neimenovane dužnosnike koji kažu da bi glavni grad Kabul mogao pasti pod talibane u roku od 90 dana, na temelju američkih vojnih procjena.

Više od 1.000 civila ubijeno je u žestokim borbama između talibana i vladinih snaga u posljednjih mjesec dana, prema UN -u. Iz Unicefa ​​upozoravaju da su zločini počinjeni nad djecom “iz dana u dan sve veći”.

U svom posljednjem velikom napretku, talibanski militanti zauzeli su u utorak još dva glavna grada pokrajine – grad Farah i Pul -e -Khumri. Zvaničnici su rekli da su pobunjenici podigli zastavu na glavnom trgu i u guvernerovom uredu u Pul-e-Khumriju, glavnom gradu provincije Baghlan, koji se nalazi oko 200 km (125 milja) od Kabula.

Lokalni novinar i član pokrajinskog vijeća rekao je za BBC da je zapadni grad Farah također pao.

Ostali dobici talibana uključuju ključni sjeverni grad Kunduz. Smatra se ulazom u provincije bogate mineralima i nalazi se na strateški važnom mjestu blizu granice s Tadžikistanom, koje se koristi za krijumčarenje opijuma i heroina.

Žestoke borbe nastavljaju se u drugim dijelovima zemlje, a američki i afganistanski avioni izvode zračne napade.

Izvor: BBC

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x