BiH dobila 13 miliona eura podrške zbog migrantske krize

U saopštenju se navodi da će ova, druga specijalna mjera EU nadograditi prethodne, za koje je Brisel izdvojio 9,7 miliona eura kako bi se pomoglo da BiH izađe na kraj sa prilivom migranata koji traje od 2018. godine.

Ovu akciju će realizovati Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa UNHCR-om i UNICEF-om, dodaje se u tekstu.

“Podrška EU osigurat će smještaj i hranu za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante i pobošljaće standarde zaštite i uslove života, kao i pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, uključujući obrazovanje za djecu školskog uzrasta”, navodi se u saopćenju.

Komisija dodaje da će finansiranje iz EU osnažiti kapacitet vlasti u BiH u segmentima regulisanja granica, identifikovanja, registrovanja i servisima za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante. Također, pomenuta je i podrška dobrovoljnom povratku.

U saopštenju se podsjeća da EU pomaže BiH od 2007. godine u oblasti azila, migracija i regulisanja granica i da je u te svrhe izdvojeno 24,6 miliona eura. Od januara 2016. godine, BiH koristi regionalni program za podršku regulisanju migracija, koji je vrijedan osam miliona eura, navodi Evropska komisija.

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 503
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x