BiH ima još jednu doktoricu nauka: Aida Čopra odbranila doktorat na Univerzitetu Sorbona

Podijelite ovaj članak:

Bosna ponosna! BiH ima još jednu doktoricu nauka: Aida Čopra odbranila doktorat u oblasti romanike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorbonne Université – Faculté des Lettres, prenosi dr. Edhem Čustović.

Njen doktorat “Savremeni teatar u svjetlu Commedia dell'Arte” je međunarodnog karaktera i saradnja između Univerzitet Sorbona  / Univerzitet u Bonu  / Univerzitet u Firenci . Istraživačka laboratorija: EA 1496

Commedia dell'Arte je bio rani oblik profesionalnog pozorišta, koji potiče iz italijanskog pozorišta. Bio je popularan širom Evrope između 16. i 18. vijeka. Ranije se zvala “italijanska komedija”, a poznata je i kao commedia alla maschera, commedia improvviso i commedia dell'arte all'improvviso.

Aida istražuje postojanje ove forme umjetnosti u modernom pozorištu: da vidi koji su njeni sastavni elementi još prisutni. Fokusira se na rad Carla Bosoa, direktora, pedagoga i magistra Commedia dell'Arte u savremenoj praksi.

Aida je magistrirala na Filozofski fakultet SarajevoUniverzitet u Sarajevu: francuski i italijanski jezik i književnost. Na istom fakultetu je radila kao asistent. Od kako je na doktorskim studijama on također radi kao predavač slavistike na Sorbonne Université – Faculté des Lettres.

Čestitamo Aida na odbrani doktorata na temu koja definitivno nije jednostavna i što nas predstavljaš među takvim prestižnim institucijama, stoji u objavi dr. Čustovića.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x