BiH jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom

Podijelite ovaj članak:

Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.

Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike Hartmann, novoimenovana ambasadorica te države u BiH, 2017. godine iz naše zemlje je prema Austriji otišlo robe u vrijednosti od 553 miliona eura dok je s druge strane došlo 377 miliona eura.

“Prošla, 2018. godina na istom je nivou. Dakle, opet oko milijardu eura razmjene i BiH je i ovog puta i plusu”, kaže Hartmann.

Ona je prošlog mjeseca stupila na dužnost ambasadorice. Naredne četiri godine cilj joj je da se odnos između BiH i Austriji učine još boljim.

“Vrlo su tijesne privredne veze između naše dvije države. Ovdje imamo oke 200 registriranih austrijskih firmi i one uspješno posluju. Zapošljavaju više od 7.000 ljudi BiH. Ambasada rado pomaže da ostane ta­ko i da bude bolje”, kaže ona.

Ističe da je njena domovina, kumulativno gledano, i dalje vodeći investi­tor u BiH.

“Zaključno sa 2017., uložene su 1,33 milijarde eu­ra. Govorim o podacima Agencije za promociju stra­nih investicija BiH (FIPA). U devet mjeseci 2018., s obzi­rom na to da podaci za cijelu prošlu godinu još nisu dos­tupni, Austrija je u BiH uložila novi 24,1 milion eura”, navodi ona.

Osim na ekonomskom planu, prio­riteti zvaničnog Beča i dalje ostaju pomoć BiH u provođenju reformi koje našu državu pri­bližavaju Evropskoj uniji.

“Sigurna sam da su reformski procesi mogući i vjerujem da bi mogli ići mnogo brže. Ipak, sama je država odgovorna za to ko­jom se brzinom kreće ka članstvu u EU. Austrija je ubijeđeni zagovornik evro­pske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno cije­log regiona jugoistočne Evrope”, Kazala je Hartmann za “Avaz”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x