BiH postaje značajan centar za razvoj outsourcing industrije

Podijelite ovaj članak:

Bosna i Hercegovina postaje regionalni centar za razvoj outsourcing industrije, a tome svjedoči i osnivanje licencirane “Asocijacije Biznis Servis Lidera” u Sarajevu (ABSL), koja bilježi višegodišnje uspješno djelovanje širom Evrope. ABSL asocijacija ima za cilj zastupanje poslovnih interesa svih domaćih outsourcing kompanija, pružanje pomoći u vidu širenja obima poslovanja ovih kompanija na domaćem i inostranom tržištu, pronalasku novih klijenata, te poboljšanju poslovnog okruženja unutar ove industrije.

Asocijacija je ozvaničila početak svog rada u BiH nakon vrlo uspješnog djelovanja u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Švicarskoj, gdje outsourcing industrija broji više od 500.000 zaposlenih samo na teritoriji Istočne Evrope.

Usporiti odlazak kvalifikovanih mladih ljudi iz BiH

Iz ABSL naglašavaju da će u narednom periodu mapirati i privući nekoliko hiljada radnih mjesta u BiH, te time, doprinijeti smanjenju odliva radne snage sa već izgrađenom ekspertizom i poznavanjem stranih jezika. Uspostavljanje i promocija outsourcing industrije je jedina mogućnost da se kvalifikovana domaća radna snaga zadrži u matičnoj zemlji, radeći iz BiH u kompanijama čije je poslovanje bazirano na inostranim tržištima uz konkurentne uslove rada.

“Naša misija je da se pravovremeno pozicioniramo na outsourcing tržištu, gdje desetine stranih kompanija trenutno traže novu destinaciju. Razvojem i uspješnim radom ćemo pomoći u zadržavanju mlade radne snage, u pružanju konkurentnih uslova rada, mogućnosti za rad u poznatim kompanijama sa naprednim procesima, i u privlačenju investitora u servisnu industriju. Danas je putem outsourcinga moguće dislocirati sve poslovne funkcije i procese. Posebna prilika su pojedineusluge za kompanije, kao što su: računovodstveni servisi, fakturisanje, analitički poslovi, izvještavanje, IT procesi, komunikacija sa kupcima, naplata i potraživanje, tehnička podrška kupcima, dizajn, regrutacija i sličn”, kazao je generalni direktor ABSL asocijacije Erol Mujanović.

BiH kao “druga adresa” vodećih svjetskih kompanija

Osnivač i član Upravnog odbora ABSL BiH, Benjamin Kadić, navodi da je cilj otvaranje novih radnih mjesta.

“Želimo pokazati u praksi da je moguće otvoriti nova radna mjesta, omogućiti klijentima iz cijelog svijeta da koriste mogućnost angažovanja radne snage na bh. Tržištu, te otvoriti neke bolje prilike i uslove za generaciju koja dolazi. Poslovi koje privlačimo u BiH upravo odgovaraju važnoj ciljnoj skupini koja napušta zemlju, a to su mladi sa znanjem jednog ili više stranih jezika”, kazao je.

Ideja za uspostavljanje asocijacije proizilazi od osnivača kompanije Storsen, Benjamina Kadića i Tarika Altumbabića, koji su temelje za uspostavljanje ABSL-a bazirali na 10-godišnjem iskustvu u outsourcing industriji te na osnovu studije izvodivosti za promociju outsourcing industrije u BiH, dok je upravljačku ulogu preuzeo Erol Mujanović. Analize pokrenute inicijativom osnivača i partnera iz bh. dijaspore, pokazuju da Bosna i Hercegovina ima potencijal za nova ulaganja na polju outsourcinga u servisnoj industriji. Uz kvalitetnu institucionalnu podršku, uključivanje dijaspore i bolje upoznavanje javnosti sa prilikama koje ova vrsta poslovanja donosi, BiH može postati najbolja destinacija u Evropi za ‘drugu adresu’ kompanije – od pružanja usluga do prenosa proizvodnje.

Krajem marta je planirana promocija uloge i rada ABSL BiH u saradnji sa strateškim partnerima, osnivačima iz BiH i dijaspore, predstavnicima outsourcing industrije i drugim važnim akterima iz javnog, međunarodnog i diplomatskog sektora.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x