BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Podijelite ovaj članak:

Na osnovu stručnog mišljenja komisije Vlade FBiH za utvrđivanje statusa civilne žrtve rata centar za socijalni rad donio je historijsko rješenje kojim se priznaje prvom djetetu rođenom iz čina ratnog silovanja status i prava koja mu pripadaju kao posebnoj kategoriji civilne žrtve rata. Rješenje je doneseno shodno Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata čija je implementacija počela početkom ove godine. 

Ovim činom Bosna i Hercegovina postala je prva zemlja u svijetu koja je priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom iz zločina ratnog silovanja. 

Implementacijom ovog Zakona donesenog nakon skoro trideset godina čekanja  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike čvrsto stoji uz žrtve i osigurava da njihova prava budu zaštićena.

“Ovaj korak je od vitalnog značaja u procesu suočavanja s prošlošću i izgradnji društva koje ne toleriše nasilje i poštuje ljudska prava. Društva koje se bori protiv stigme i šutnje institucija. Zločini počinjeni tokom rata ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaslužuju punu podršku i pravdu”, kazao je ovim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva na aktivno suočavanje s prošlošću i pružanje podrške civilnim žrtvama ratnih zločina, ohrabruje žene silovane u ratu i njihovu djecu rođenu iz čina silovanja da se prijave i registruju kao posebna kategorija civilnih žrtava rata. 

Za dodatne informacije u vezi s priznavanjem statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upućuje poziv svim žrtvama ratnog silovanja i njihovoj djeci da se prijave i registruju kako bi, ne samo ostvarili prava koja im pripadaju po Zakonu, već i da se istina o ovom zločinu sačuva od zaborava. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x