Bilal je iz Njemačke biciklom krenuo na hadž

Podijelite ovaj članak:


U neobičnom i inspirativnom poduhvatu, Bilal, Etiopljanin koji živi u Njemačkoj, odlučio je da ispuni svoju duhovnu dužnost prema islamu obavljajući hadž, peti stub islama, na jedinstven način – putujući biciklom. Ovo putovanje ne samo da simbolizira njegovu vjernost i posvećenost vjeri, već i njegovu predanost očuvanju okoline kroz izbor održivog načina putovanja.

Bilalovo putovanje započelo je u Njemačkoj i vodit će ga preko nekoliko zemalja do svetih gradova Meka i Medina u Saudijskoj Arabiji. Njegova ruta je već privukla pažnju mnogih, uključujući Sabit Ef. Šećovića, zamjenika muftije, koji je imao priliku susresti Bilala tokom njegove posjete Sjenici. Sabit Ef. Šećović podijelio je ovaj jedinstveni susret na svom Facebook profilu, izražavajući divljenje prema Bilalovoj odluci i želji.

“Bilal iz Njemačke, porijeklom iz Etiopije (Bilal el-Habeši) krenuo na put da obavi hadž. Putuje biciklom i danas boravi u Sjenici. Neka mu Uzvišeni Bog ukabuli trud i sve ibadete!”, napisao je Šećović, oslikavajući sliku zajedništva i podrške koja prevazilazi granice i kulture.

Ova pustolovina nije samo fizičko putovanje, već i duhovno. Za Bilala, svaki okret pedale bicikla simbolizira korak bliže duhovnom pročišćenju i ispunjenju islamske obaveze hadža. On pokazuje da put do svetih mjesta nije samo fizička udaljenost, već putovanje koje počinje u srcu vjernika.

Zajednica u Sjenici, kao i mnogi drugi duž njegove rute, iskazali su gostoprimstvo i podršku Bilalu, pokazujući snagu vjere i zajedništva. Njegovo putovanje je podsjetnik na važnost ustrajnosti, vjere i poštovanja prema okolini.

Bilalov hadž biciklom nije samo izazovna avantura, već i inspirativna priča o vjeri, snazi volje i jedinstvu. Dok nastavlja svoje putovanje, zajednica širom svijeta s nestrpljenjem iščekuje daljnje vijesti o njegovom putu i moli za njegov siguran dolazak u Meku. Neka mu Uzvišeni Bog ukabuli trud i sve ibadete.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x