Bisera Turković: BiH nikad nije bila bliža historijskom koraku na putu ka Evropskoj uniji

Podijelite ovaj članak:
Očekujemo dobre vijesti iz Brisela. Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža historijskom koraku na putu ka Evropskoj uniji.
U proteklih nešto više godinu dana održala sam više desetina sastanaka na najvišem nivou sa svim ključnim zvaničnicima EU.
Razgovarala sam u više navrata i direktno sarađivala sa ljudima koji će donijeti ključnu odluku o BiH, sa ministrima vanjskih poslova 🇩🇪,🇫🇷,🇳🇱,🇪🇸,🇨🇿, 🇸🇪,🇩🇰,🇧🇪,🇱🇺,🇬🇷,🇫🇮,🇭🇺,🇸🇮,🇧🇬,🇭🇷,🇮🇹,🇮🇪,🇸🇰…te konstantno bila i kontaktu sa čelnicima 🇪🇺 Josepom Borellom i Oliverom Varhelyijem.
Svima sam govorila da je za nas taj put mnogo više od samog ispunjavanja uvjeta, reformi, političkih i tehničkih kriterija. Evropski put je nešto što sve ujedinjuje sve građane BiH u nadi za bolje sutra.
Kandidatski status za BiH dolazi kao poticaj i priznanje.
To je do sada najjasniji signal naših prijatelja da su spremni kada se za to steknu uvjeti primiti BiH kao ravnopravnog partnera za stolom i člana EU.
Istovremeno, to je i priznanje za ogromni trud koji je uložen u namjeri da se ispune uvjeti, ali u velikoj mjeri i u borbi da se državama EU predstavi istina o situaciji u BiH te zaustave svi pokušaji da ugrozi već postignuti napredak. Bez toga, bez upornosti da dopremo do naših prijatelja, do njihove pažnje da saslušaju činjenice i pozitivne strane BiH teško da bi danas dočekali pozitivne vijesti.
Uprkos svim problemima, ovaj mandat završavamo sa ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU.
To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU, novih finansijskih fondova i investicija. U ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u BiH, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak. Sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća Evropske unije!, napisala je Turković
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x