Bjelorusija: Zbog organizovanja prosvjeda osuđen na 18 godina zatvora

Podijelite ovaj članak:

Vođa opozicije u Bjelorusiji Sergei Tikhanovsky osuđen je na 18 godina zatvora nakon što je organizovao masovne prosvjede protiv osporavanog čelnika Aleksandra Lukašenka.

Tikhanovsky je planirao biti protivkandidat Lukašenku na predsjedničkim izborima 2020. godine, ali je priveden neposredno prije izbora, te je danas i osuđen. Njegova supruga, Svetlana Tikhanovskaya, i sama je odnijela pobjedu na izborima u augustu ove godine, ali je, u strahu za svoju sigurnost, bila prisiljena na progonstvo s djecom već narednog dana, te sada žive u egzilu u Litvi.

U utorak je gospođa Tikhanovskaya dovela u pitanje valjanost suda koji je sudio njezinu suprugu i izjavila je za BBC da ta kazna zapravo predstavlja “ličnu osvetu” gospodina Lukašenka.

SAD i Njemačka također su izrazile ogorčenje zbog presuda protiv Tikhanovskog i drugih osoba bjeloruske opozicije.

Popularni YouTube bloger, Tikhanovsky (43), osuđen je za organiziranje masovnih nemira i poticanje mržnje nakon višemjesečnog suđenja iza zatvorenih vrata.

Tikhanovsky je sada jedan od stotina političkih zatvorenika u bjeloruskim zatvorima. Među njima je i organizatorica prosvjeda Maria Kolesnikova, koja je u septembru proglašena krivom za, između ostalog, zavjeru za preuzimanje vlasti, i osuđena na 11 godina zatvora.

“Nemamo političkih zločina u zakonu”, rekao je tada Lukašenko. “Nemamo zločina prema kojima smo ih procesuirali. To su ljudi koji su prekršili bjeloruski zakon.”

Ne pružajući dokaze, sugerirao je da je gospođa Kolesnikova “agent” Zapada i rekao da je bila u zatvoru jer je “kršila zakon”.

Izvor: BBC, Getty Images

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x