Bosanac o kojem piše i Forbes: Edo Nalić otvorio restoran na kamionu

Podijelite ovaj članak:

Supružnici Loryn i Edo Nalić, porijeklom iz BiH, koji sada živi u St. Louisu, otvorili su restoran neobičnog koncepta – kamionet sa hranom, kojeg su nazvali “Balkan Treat Box”, piše Coolstyle.

Otkako je prvi put otvoren 2016. godine u ovom restoranu, koji je dobio priznanje na lokalnom i nacionalnom nivou, kako je u svom tekstu naveo i Forbes, hrana se peče u pećnici koja je na drva.

“Balkan Treat Box” “Feast Magazine” proglasio je najboljim kamionom u kojem nastaje ukusna hrana u 2018. godini, a njegov punjeni hljeb sa turskim pideom, bio je jedan od najboljih zalogaja.

“Balkan Treat Box” bio je pokretačka snaga za dovođenju bosanske kuhinje na ulicu.

Iskoristivši svoj prošireni prostor, šefica kuhinje i vlasnica ovog ugostiteljskog objekta, Loryn Nalić, koja je ranije radila u legendarnoj “Pappy’s Smokehouse”, servira hranu uz nove dodatke, a pritom se drži osnovne teme – balkanske kuhinje sa utjecajima iz Bosne i Turske.

Posebnosti jelovnika su doner, tradicionalni balkanski sendvič, filovan po izboru: govedina, piletina, kojima se potom dodaju luk, sir, kupus, paradajz, zelena salata i domaći doner sos. Ćevapi su sendvič punjen pečenim goveđim kobasicama, kajmakom (začinjen mliječnim začinima sa kremom i sirom), crnim lukom, kupusom i feferonima i čilijem.

Hljeb je osnovno jelo na meniju i ključno obilježje svih specijaliteta, a Edo za njihovo pečenje isključivo koristi peć na drva.

Nove stavke jelovnika uključuju lahmacun, tursku uličnu hranu koja je nešto poput zamotane pizze sa peršunom, limunom, lukom, kupusom, feferonima i domaćim sosom, a gost bira hoće li još da mu se doda začinjena govedina ili tofu.

Pljeskavica je hamburger u balkanskom stilu sa sirom i kajmakom.

Za ljubitelje ribe, balik ekmek (još jedna turska ulična hrana), “Balkan Treat Box” nudi pečenu sezonsku ribu i domaći “BTB sos” na somun hljebu.

“Toliko smo ponizni od uzbuđenja i stalne podrške naše zajednice. Ovaj restoran je već neko vrijeme naš san, i mi smo zahvalni svima koji su pomogli da postane stvarnost”, kaže Edo Nalić.

“Balkan Treat Box” nalazi se na adresi 8103 Big Bend Blvd. Webster Groves. Otvoren je sa ograničenom uslugom od srijedu do subote, sve dok se hrana ne rasproda.

Coolstyle

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x