Bosanski Colorado: Pogledajte nevjerovatne pješčane piramide kod Foče

Podijelite ovaj članak:

Samo devet kilometara od Foče, u mjestu Pirin Do, izronio je jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide. Nastajale su dugi niz godina erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova.

Preko 200 godina stare piramide, pokraj starog puta koji je nekada povezivao Foču i Sarajevo, tek prije nekoliko godina probudile su interesovanje kako domicilnog stanovništva tako i sve više stranih turista.  Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu do 20 m.

“Bosanski Colorado“

Oni koji su posjetili ovaj kraj uvjerili su se da je riječ o nesvakidašnjoj ljepoti. Sličan prirodni fenomen javlja se i u drugim krajevima svijeta, tako da mnogi Pješćane piramide kod Foče nazivaju “Bosanski Colorado” jer izgledom podsjećaju na one u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Zapravo, teško ih je uporediti, drugačije su i veličinom i sastavom, a ono što ih još izdvaja i čini privlačnijim jeste zelenilo koje ih okružuje. Popnete li se na piramide i pogledate li naokolo – nepregledno zelenilo, čarobne visoravni i planinski vrhovi ostavit će vas bez daha. Iako nedovoljno promovirane, pješčane piramide iz godine u godinu bilježe sve više posjetilaca, prenosi Furaj.ba.

Biciklistička staza duga 20 km

Nedavno je završeno markiranje biciklističke staze duge 20 km, koja povezuje grad Foču s Piramidama. Postavljeno je preko dvadeset putokaza koji neće dopustiti onima koji su prvi put ovdje da odu u pogrešnom pravcu. Nažalost, posjetioci nemaju priliku na ovom mjestu napraviti predah i osvježiti se, jer ugostiteljski objekti još nisu izgrađeni.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x