Bosanski i američki učenici zajedno na nastavi kroz STEM program

Podijelite ovaj članak:

Mjesto Belfry u američkoj saveznoj državi Kentucky na jedan poseban način povezano je sa Bosnom i Hercegovinom.

Učenici osnovne škole u Belfryju zajedno sa učenicima Osnovne škole Kiseljak iz Tuzle uskoro će zajedno biti na nastavi.

Inicijativa je počela od nastavnika matematike i informatike u Osnovnoj školi Kiseljak Edima Hajdarbegovića. Djeca iz dvije škole bit će uključena u STEM program (Science, technology, engineering, and mathematics). STEM program objedinjuje matematiku, biologiju, hemiju, tehničke nauke u jedan program.

Entuzijazam nastavnika

Kako je za Radiosarajevo.ba ispričao Edim Hajdarbegović, on je, po završenom Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu 15 godina proveo radeći za vojsku SAD-a.

Projekt organizacije Save the Children: Gimnazija Mostar dobila STEM laboratoriju

“Po napuštanju američke vojske, otišao sam u prosvjetu. Stvari u bh. prosvjeti nisu dobre i radi se po starim planovima. Ljudi jedva čekaju da zazvoni zvono i da trče kući. Meni govore da ih ništa ne zanima i neće da rade za ono za što nisu plaćeni. Slabo ko se trudi da u svom poslu omogući djeci da imaju neku korist, da navedu djecu da zavole školu.Zbog toga sam počeo raditi projekte, mimo nastavnog plana i programa”, priča Hajdarbegović.

Želeći djeci učiniti nastavu zanimljivom, Hajdarbegović se odlučio na posebnu projektnu nastavu gdje mu je najveću podršku pružio savjetnik iz Pedagoškog zavoda Tuzlaskog kantona Hariz Agić, ali i direktorica Osnovne škole Kiseljak, koja mu je dopustila da realizira inicijativu.

Osnovnu školu Kiseljak kod Tuzle pohađa veliki broj romske djece koja su slabog imovinskog stanja. To nije pokolebalo entuzijazam nastavnika matematike da uspije u svom cilju. Pokrenuo je projekat “Spasimo naše bogatstvo jezera Modrac”.

“Mjesto Kiseljak ima problema sa zagađenjem i otpadnim vodama iz Tuzle, Živinica i Banovića. Zajedno sa mojim učenicima napravio sam sve međupredmetne radove, a uveli smo biologiju, hemiju, matematiku i geografiju. Čitajući po internetu i samoedukujući se shvatio sam da se to u svijetu zove STEM program”, kaže Hajdarbegović.

Američka pomoć

Projekat je objavio i na Facebooku da bi mu se javio njegov prijatelj Don Amburn koji je penzionisani američki pukovnik u Kentuckyju. Njih dvojica poznaju se od mirovnne misije američkih snaga u Bosni.

Hajdarbegović se prisjeća da je Amburn spomenuo profesora fizike Haridasa Chandrana koji je šef STEM programa u Osnovnoj školi u Belfryju.

“Prije mjesec dana, napravili smo online konferenciju preko Skypea da se upoznamo. Chandran je uzeo iPad i proveo nas kroz timove sa kojima radi. Amerikancima je drago što su vidjeli da u Bosni radim nešto, ali vide da nemam uslova. Sve što sam radio, uglavnom je bilo iz mog džepa. Rekli su da će pomoći u razvoju STEM programa nastave”, navodi naš sagovornik.

Profesor Haridas Chandran pokazuje svoj tim u Kentuckyju - undefined
Profesor Haridas Chandran pokazuje svoj tim u Kentuckyju   Foto: Herald Dispatch

Precizirao je da mu je cilj započeti STEM program izvođenja nastave i što više ga uvoditi u redovnu nastavu.

“U petak smo ponovo pričali i dogovorili da mi iz SAD-a pošalju opremu vrijednu 150 dolara, za testiranje vode. Mi ćemo biti uključeni u projekat gdje će se upoređivati podaci o zagađenju i kvaliteti vode. Istovremeno, sa dekanom PMF-a u Tuzli i profesorima dogovaram da osnujemo STEM centar Tuzla gdje bi bile uvezane osnovne i srednje škole te fakultet”, objasnio je Hajdarbegović.

Zahvaljujući inicijativi Edima Hajdarbegovića i njegovog američkog kolege Dona Amburna, dvije škole iz ruralnih područja iz dva različita dijela svijeta bit će uvezane u zajedničku nastavu a učenici će bolje moći razumjeti različite kulture ali i svijet koji ih okružuje.

Radiosarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x