Bosna i Hercegovina bogatija za 42 doktora nauka

Podijelite ovaj članak:

Promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta promovirali su 42 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovirao sedam kandidata na čast doktora medicinskih nauka, šest kandidata na čast odgojnih nauka, četiri kandidata na čast doktora veterinarskih nauka, po tri kandidata na čast doktora tehničkih, ekonomskih i zdravstvenih nauka, po dva kandidata na čast doktora političkih, društvenih, sigurnosnih, lingvističkih i bioloških nauka, te po jedan kandidat na čast doktora psiholoških, socioloških, poljoprivrednih, matematičkih, geografskih i biotehničkih nauka.

Kako je istakao rektor Škrijelj, današnja svečanost je izuzetna prilika koju koristimo da proslavimo akademski i naučni uspjeh 42 izuzetna pojedinca i da ih ohrabrimo da čim prije otvore nova poglavlja svojih akademskih i profesionalnih karijera.

– Ovaj trenutak je svojevrsni vrhunac dugogodišnjeg truda, rada i posvećenosti doktoranata koji nam ove godine dolaze iz područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih i tehničkih nauka. Kao rektor Univerziteta u Sarajevu koji privodi kraju svoj drugi mandat, s punim pravom ističem da su promocije doktoranata, zajedno sa promocijama diplomanata i magistranata, jedinstveni trenuci koji ispunjavaju osjećajem ponosa, budući da upravo u ovim prilikama svjedočimo rezultatima rada Univerziteta u Sarajevu. Promocija doktoranata ima i dodatnu snagu jer ističe predanost, čvrstinu i intelektualnu snagu bosanskohercegovačke naučne i akademske zajednice i garantuje njen održivi razvoj – kazao je Škrijelj.

– Moramo biti svjesni toga da svakom novom generacijom naučnika omogućavamo postojanje Univerziteta kao jedinstvenog prostora spoznaje i predvodnika za sve one zainteresovane za suštinsko razumijevanje prirodnog i društvenog okruženja kroz objektivno istraživanje i akademsku potragu – kazao je Škrijelj, naglasivši da titula doktora nauka nije kraj akademskog puta, već početak nove faze u životu.

– Pred vama su brojni izazovi i prilike. Kao nositelji najviših akademskih zvanja, od vas se očekuje da nastavite razvijati svoje istraživačke sposobnosti i date doprinos širenju granica znanja i obrazovanja – poručio je on.

Stoga je posebno želio naglasiti važnost akademskog i profesionalnog integriteta.

– Neka upravo integritet bude vaš vodič u budućim istraživanjima i radu. Etično ponašanje, poštovanje pravila i principa naučne objektivnosti su osnova na kojoj se grade snažne akademske institucije i profesionalne zajednice. Integritet nije samo pitanje lične etike, već je ključan za izgradnju povjerenja u nauku, obrazovanje i profesije. Samo kroz pošten rad i nepristrasno istraživanje dajemo doprinos napretku našeg društva i jačanju institucija na kojima ono počiva – kazao je rektor.

image

U konačnici, čestitao je doktorantima na postignutom uspjehu.

– Nastavite biti predani, inspirisani i vođeni integritetom. Svijet vas treba, a mi smo ponosni na vas – podvukao je.

Doktor nauka Tatjana Žarković istakla je kako joj je velika čast i zadovoljstvo obratiti se u ime svih promoviranih doktorica i doktora nauka Univerziteta u Sarajevu.

 – Na ovom putovanju nismo bili sami. Naše porodice, ali i svi učitelji, mentori koji su sa nama dijelili svoje vrijeme, znanje i energiju, zaslužuju posebnu zahvalnost. Znanje nije samo alat za uspjeh, već i ključ za kolektivno dobro. Neka naš rad bude svjetionik koji osvjetljava put ka boljoj budućnosti, gdje se poštuju vrijednosti zajedništva, mira i saradnje – kazala je Žarković.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x