Bošnjaci grade sebilj u New Yorku, gradske vlasti obezbijedile lokaciju

Podijelite ovaj članak:

American Community Association – BACA, bosansko – američka zajednica iz grada Utica u državi New York, zajedno sa Bošnjacima pokrenuli su projekat izgradnje bosanskog Sebilja u gradu Utica.

Ideju za pokretanje ovog projekta dali su članovi BACA neprofitne organizacije koja egzistira u ovom gradu tri godine, i okuplja mnoge Bosance i Hercegovce koji su se naselili u Uticu u periodu 92-93 godine.

Lokaciju za izgradnju sebilja obezbjedile su gradske vlasti u zoni gdje se nalaze i drugi spomenici kulture i spomenici istaknutim ličnostima drugih zajednica u Utici.

BACA kao neprofitna organizacija finansira se isključivo od donacija, samim tim i sva sredstva koja su potrebna za realizaciju izgradnje sebilja prikupljaju se na osnovu donacija svih onih koji žele učestvovati u ovom posebno lijepom projektu koji simbolizira Bosansku zajednicu u Utici.

Izgradnja sebilja koštat će maksimalno do 150 hiljada dolara.

Bošnjaci širom svijeta sa oduševljenjem su prihvatili ovu ideju i odlučni su podržati ovaj projekat.

Sebilj će se graditi po projektu od specijalne vrste materijala, predstavljat će pravo umjetničko djelo, imat će česme, pored njega biće jarbol sa zastavom BiH, klupe, a posaditi će se i posebni cvijetni aranžmani.

Lokacija na kojoj će se nalaziti sebilj, ujedno će biti i mjesto za okupljanje svih Bošnjaka, koji će obilježavati značajne datume i praznike Bosne i Hercegovine.

  • Vjerujemo da će sebilj kao spomenik kulture biti inspirativni simbol za sve dolazeće generacije. Ovaj spomenik kulture će biti trajni podsjetnik na vrijednosti i identitet naše zajednice, te će biti veliko bogatstvo za naš grad unoseći dio naše istorije i arhitekture u javni prostor. Čineći to, možemo prenijeti našu istoriju budućim generacijama, stvarajući bolju i svijetliju budućnost za našu djecu i naše potomke. Svi članovi naše zajednice mogu pomoći svojom stručnošću i dati finansijski doprinos za realizaciju ovog projekta – rekla je predsjednica bosansko-američke zajednice Hanka Grabovica za Akter.ba.

Svi Bošnjaci širom svijeta koji žele pomoći realizaciju ovog projekta, sredstva mogu donirati OVDJE.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x