Bošnjaci u CG i Srbiji obilježili “Dan bošnjačke nacionalne zastave”.

Podijelite ovaj članak:

Bošnjaci u Crnoj Gori i Srbiji juče su, 11. maja, svečano obilježili “Dan bošnjačke nacionalne zastave”.

Zastava koju koriste Bošnjaci u ove dvije države (sa tri ljiljana i tri polumjeseca), je zastava koja je usvojena 1991. godine od strane Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka (MNVS), a ista je utvrđena 11. maja 2004. godine od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Ta zastava je nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore (2006.) i podjele regije Sandžak na srbijanski i crnogorski (sjeverni i južni), insitucionalno registrovana kao nacionalna zastava Bošnjaka u te dvije države.

Za razliku od Crne Gore i Srbije u Bosni i Hercegovini Bošnjaci, kao nacionalnu zastavu koriste zastavu sa šest ljiljana, koja je inače bila državna zastava Republike Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1998. godine.

Nacionalna vijeća i udruženja Bošnjaka u regionu (BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija) koliko znamo su pokušavala da usaglase i usvoje jedinstvene nacionalne simbole (zastavu i grb) ali u tome nijesu u potpunosti uspjeli što se može i vidjeti na “terenu”. Tako da su Bošnjaci u regionu kao i u dijaspori podijeljeni po ovom pitanju, a ne bi smjeli.

Moralo bi se naći načina da dođe do usaglašavanja i donošenja jedinstvenog rješenja i zajedničke proslave ovog važnog nacionalnog praznika.

Možda bi zastava sastavljena od tri tradicionalne boje: zelena, bijela i plava (bez grba) mogla biti jedinstvena zastava Bošnjaka, dok bi postojeće zastave ostale kao regionalne i one bi stajale pored nacionalne. Takve slučajeve imamo i kod drugih naroda koji žive u više država.

Da li Bošnjaci trebaju imati jedinstvene simbole? Šta vi mislite?

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x