Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo direktore na ne obilježavanje “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” u školama u Sandžaku

Danas je Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji održalo hitnu sjednicu Odbora za obrazovanje, na kojoj je donesena odluka da se neće obilježavati “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” u školama na teritoriji Republike Srbije. Razlog za ovu odluku je dopis Ministarstva prosvjete Republike Srbije upućen školama dana 13. septembra 2023. godine, u kojem se traži da se 15. septembra 2023. godine prvi školski čas posveti obilježavanju ovog praznika.

Prema dopisu Ministarstva, ovaj praznik je uveden kao državni praznik u Republici Srbiji i entitetu Republici Srpskoj od 2020. godine, sa ciljem jačanja jedinstva srpskog naroda. Bošnjačko nacionalno vijeće ističe da se ovaj praznik isključivo odnosi na srpski narod, bez obzira na prisutnost drugih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda u zemlji. Zbog toga, direktori i nastavnici u školama u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku nisu u obavezi da na bilo koji način obilježavaju ovaj datum.

Vijeće ističe da tematski časovi ovog tipa mogu biti neprihvatljivi i štetni za učenike bošnjačke nacionalnosti u Sandžaku koji nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku. Naglašava se da Ustavom i zakonima Republike Srbije svakom djetetu garantuju sva osnovna ljudska i manjinska prava, uključujući pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i njegovanje vlastite kulture i tradicije. Ova odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća naglašava važnost poštovanja prava i identiteta svih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda u Republici Srbiji.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x