BOSS traži od Zavoda za javno zdravstvo dostavu naziva proizvođača čija flaširana voda sadrži bakterije

Podijelite ovaj članak:

Nakon što je 17.11.2022. godine u medijima objavljena informacija da sedam od 70 flaširanih voda u FBiH sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, bez navođenja naziva proizvoda i proizvođača, BOSS je podnio zahtjev za pristup informacijama Zavodu za javno zdravlje FBiH u kojem se traži dostava naziva proizvođača čija flaširana voda sadrži bakterije. Podsjećamo, monitoringom uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo entitetski Zavod za javno zdravstvo, utvrđene su navedena kršenja zdravstvenih propisa, ali i činjenica da 61,1 posto uzetih uzoraka nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu.

Navedeni zahtjev je upućen jer u medijima nije prezentirana informacija o kojim flaširanim vodama se radi, a ista je od izuzetnog značaja za građane jer se radi o pitanju od značaja za javno zdravlje s obzirom da građani u nedostatku takve informacije i dalje mogu konzumirati bakteriološki neispravnu vodu koja sadrži fekalne materije. Nakon dostavljanja odgovora iz Zavoda za javno zdravlje FBiH, BOSS će obavijestiti javnost o nazivima proizvođača čiji su proizvodi bili bateriološki neispravni, a kako bi se preventivno djelovalo u cilju zaštite građana.

Mirnes Ajanović, kao kandidat za gradonačelnika Tuzle, u svom Planu djelovanja od preko stotinu tačaka, pod tačkom 74. – „Redovna kontrola ispravnosti namirnica“ najavio je u Tuzli redovnu kontrolu svih namirnica, uključujući i vodu, uz obavezu da se u trgovinama naznače artikli kojima ističe rok trajanja, a sve kako bi se spriječilo ugrožavanje zdravlja građana, stoji u saopštenju ove stranke.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x