Braća Maksutoski: Vodeći distributeri balkasnkih proizvoda sa Halal certifikatom

Podijelite ovaj članak:

Nagim i Bešir Maksutoski, braća iz makedonskog sela Labuništa, svojim primjerom dokazuju onu narodnu “Složna braća kuću grade”.

Braća Maksutoski su, svaki sa svojom porodicom, iz rodnog mjesta otišli za Austriju, da bi prvobitno radili na građevini. Međutim, zahvaljujući sredini u kojoj su odrastali, shvatili su da imaju mnogo potencijala za baviti se vlastitim biznisom. Korak po korak, mrvicu po mrvicu, došli su do toga da su vodeći distributer balkanskih proizvoda u Evropi.

Porodica Maksutoski

Sa braćom Maksutoski je ekipa Senzor.ba razgovarala u Linzu, gdje imaju svoj distributivni centar.

“U početku, kada smo tek stigli u Austriju nije bilo tako jednostavno. Živjeli smo svi zajedno, brat sa svojom porodicom i ja sa svojom u jednom stanu. Radili smo mnogo samo da bi mogli prehraniti porodicu. Brat je uvijek imao veće ambicije i naknadno je upisao i školu za biznis. Tako je odlazio na posao, a poslije posla na predavanja. Kada je završio školu, kupili smo hladnjaču i krenuli sa uvozom balkanskih proizvoda. U početku je promet bio dosta nizak, nismo imali nikakve reference, kontakte, saradnje. To što zaradimo, bilo je dovoljno da pokrije troškove. Ja sam tada upitao brata da li vjeruje da možemo uspjeti. Kada mi je rekao da je uvjeren u to, ali da je potrebno neko vrijeme za razviti posao, ja sam mu rekao da on gura ovaj biznis, a ja ću se vratiti na građevinu i raditi ću da prehranim i svoju i njegovu porodicu. Bogu hvala, biznis je ubrzo krenuo uzlaznom putanjom i došlo je do toga da smo danas vodeći distributer balkanskih proizvoda za Evropu. Pored toga, imamo i svoje proizvode koje distribuiramo”, emotivno nam je ispričao Bešir.

Nagim nam je ispričao više o samom poslu:

“Započeli sam svoj biznis 2005. godine, kada smo otvorili firmu “Import Export Prehrambenih proizvoda” koja ce se baviti uvozom i  prodajoma prehrambenih proizvoda sa Balkana, Oduvijek sam imao strast prema biznisu, ali ono što me zaista podstaklo da napravim korak ka preduzetništvu bila je prilika koju sam primjetio na tržištu. Naime, mnogi potrošači sa naših krajeva tražili su gdje mogu da kupe balkanske proizvode. Naravno, početak nije bio lak. Suočio sam se sa mnogim izazovima, poput pronalaženja prvih klijenata i upravljanja finansijama. Međutim, svaki izazov je bio prilika za učenje i rast. Kroz te početne teškoće, naučio sam kako da budem otporniji i inovativniji, što je ključno za uspjeh u preduzetništvu”, pojasnio je.

Nagim Maksutoski na sajmu u Saudijskoj Arabiji

Za uspjeh je, kako sam ističe, bila važna i podrška porodice:

“Inspirisao me je moj rahmetli babo Hamdija i brat Bešir koji su  uvijek vjerovali  u moje sposobnosti i ohrabrivali me da slijedim svoje snove. Takođe, vidio sam priliku da ne samo razvijem uspešan biznis, već i da pomognem drugim preduzetnicima da ostvare svoje ciljeve”, priča nam Naim i dodatno pojašnjava način poslovanja:

Nagim Maksutoski

“Kao preduzetnik i osnivač Maksutoski Lebensmittel Gmbh, verujem da me nekoliko ključnih faktora izdvaja iz mase i čini posebnim. Prvo, moja strast prema biznisu nije samo profesionalna već i lična. Oduvijek sam kroz posao nastojao pomoći i druge na putu kao uspjehu. Osim profesionalnih vještina, vjerujem da me moj empatični pristup čini posebnim. Uvijek nastojim da razumijem potrebe i ciljeve svojih klijenata i da izgradim povjerenje. Tokom godina, ovo mi je pomoglo da razvijem dugotrajne poslovne veze i visoku stopu zadovoljstva klijenata.

Na kraju, moje vrijednosti su temelj mog poslovanja. Vjerujem u transparentnost, poštenje i kontinuirano učenje. Ove vrijednosti se odražavaju u mom svakodnevnom radu i pomažu mi da pružim uslugu visokog kvaliteta”, poručuje ovaj čestiti čovjek.

Nakon što su uspješno razvili kanale distribucije, odlučili su se i za pokretanje vlastitog brenda:

“U Maksutoski  brendu, posvećeni smo tome da pružimo proizvode koji se izdvajaju iz mase zahvaljujući njihovom kvalitetu. Gledamo da su nasi proizvodi napravljeni od pažljivo odabranih sastojaka vrhunskog kvaliteta, ez veštačkih dodataka i konzervansa. Ova posvećenost kvalitetu garantuje da svaki naš proizvod nije samo ukusan, već i zdrav. Neprestano tražimo nove načine da unaprijedimo naše proizvode. Bilo da se radi o novom pakovanju koje produžava svježinu ili inovativnim receptima koji nude jedinstvene ukuse, inovacija je u središtu naše misije. Ponosni smo na certifikate koje poseduju naši proizvodi, uključujući Halal i  HACCP standard. Sve ove karakteristike čine Maksutoski brand posebnim i izdvajaju naše proizvode na tržištu. Posvećeni smo pružanju najboljih mogućih proizvoda našim kupcima, osiguravajući da svaki zalogaj bude savršen”, pojasnio je Nagim.

Sabah kafa jedan je od proizvoda brenda Maksutoski

Za kraj, Nagim je dao i nekoliko savjeta mladim osobama koje nastoje ući u poduzetničke vode:

“Danas su nove generacije nestrpljive. Tek nakon obrazovanja pocinju izazovi. Da bi se mladi čovjek brze razvijao u pravcu uspješne karijere kao menadžer ili poduzetnik potrebno je da što ranije prođe više različitih radnih iskušenja u više realnih situacija  krene od pocetka. Za početak karijere su bitni dobri mentori. Potrebno je imati strpljenja za izgradnju vlastite karijere, a tek nakon nekih iskustva stiču se preduslovi za uspjeh.

Distributivni centar u Linzu, Austrija

Na početku je jako važno da imaju viziju,  da znaju sta žele, čovjek ako zna sta želi i gdje ide sve drugo je lakše. Također, posao treba raditi predano, sa strašću – ako se sve radi samo radi reda uspjeha nema. Uz strast, upornost, odlučnost mora se preuzeti mnogo rizika, bez rizika nema pomjerenja granica. Ključna je dakle vizija, a nakon toga i puno rada”, posavjetovao je iz vlastitog iskustva.

Maksutoski proizvodi se mogu pronaći kako u fizičkim prodavnicama, uključujući Spar Austrija, Etsan Markete u Beču i Wurstico Markete, kao i u svim turskim prodavnicama. Osim toga, moguće ih je pronaći i online na njihovoj WEB stranici. , Facebooku i Instagramu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x