Britanski milijarder zabavni kompleks u Londonu pretvara u džamiju

Podijelite ovaj članak:

Britanski muslimanski milijarder dobio je dozvolu od Gradskog vijeća Westminstera da pretvori historijski zabavni kompleks u Londonu u džamiju.

Asif Aziz (56) nadgledat će izgradnju molitvenog prostora u sklopu zabavnog kompleksa Trocadero, koji spada među najpoznatije znamenitosti u centru Londona, piše The Sun.

Aziz je 2020. godine podnio zahtjev za izgradnju džamije koja može primiti 1.000 ljudi, ali je Općinsko vijeće Westminstera odbilo njegov zahtjev, nakon snažnih prigovora stanovnika i reakcija ekstremno desničarskih grupa.

Međutim, Gradsko vijeće Westminstera je sada dalo zeleno svijetlo za trospratnu džamiju, koja može primiti 390 vjernika.

‘Molitveni prostor Piccadilly’

“Odbor za planiranje Gradskog vijeća odobrio je u maju 2023. godine zahtjev koji je podnijela kompanija Criterion Capiton, čiji je Aziz izvršni direktor, da se dio londonskog Trocadera pretvori u džamiju”, rekao je glasnogovornik Vijeća.

Džamiju će graditi Fondacija Aziz, dobrotvorna organizacija koja je vlasnik zgrade, a vjeruje se da će se zvati ”Molitveni prostor Piccadilly” i da bi mogla biti otvorena za nekoliko mjeseci.

Trocadero, koji se nalazi između Trga Piccadilly Circus i Sohoa, prvi put je otvoren 1896. godine kao restoran, ali je zatvoren 1965. godine.

Zatim je ponovo otvoren 1984. godine kao izložbeni i prostor za zabavu.

Asif Aziz je 2005. godine kupio Trocadero za više od 220 miliona funti (363 miliona dolara), a dio zgrade je pretvorio u hotel 2020. godine.

Kompleks se sastoji od nekoliko historijskih zgrada, od kojih je jedna hotel sa 490 soba, a pored centara za zabavu i trgovačkih centara, obuhvata i poznati restoran.

Milijarder zvani ‘Mr. West End’

Historijsko zdanje je dobilo ime po “Bitci kod Trocadera”, za koju se zna da je jedina u francuskoj invaziji na Španiju.

Izbila je 31. augusta 1823. godine s ciljem pružanja podrške španskom kralju Ferdinandu VII.

Francuska vojska je porazila liberalne snage u Španiji i vratila apsolutnu vlast kralju.

Asif Aziz je rođen u Republici Malavi 1967. godine, a u Veliku Britaniji je poznat kao “Mr. West End”, što aludira na oblast u kojoj su koncentrirana njegova ulaganja u nekretnine u centru britanske prijestolnice.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x