Britanski parlament odobrio plan Therese May o odgodi Brexita do 30. juna

Podijelite ovaj članak:

Britanski zastupnici u utorak su usvojili plan premijerke Therese May da se odgodi izlazak Britanije iz Evropske unije do 30. juna, a ona pokušava i dalje postići kompromis s laburistima kako bi njezin sporazum s EU-om dobio zeleno svjetlo parlamenta.

Većina konzervativaca glasala je zajedno s oporbenim laburistima za premijerkin plan, a protiv su bili konzervativci koji žele Brexit što prije.

Zastupnici su glasali s 420 glasova za plan premijerke May, dok ih je 110 bilo protiv.

Britanska vlada objavila je da će se pregovori s laburistima kako bi se izašlo iz slijepe ulice oko Brexita nastaviti nakon europskog summita u srijedu.

Ocjenjujući kao “konstruktivne” posljednje razgovore s laburistima, vlada je naglasila u priopćenju da su se dvije strane dogovorile sastati u četvrtak nakon zaključaka Evropskog vijeća posvećenog Brexitu.

Dijalog s laburistima počeo je prošle srijede zbog nemogućnosti premijerke da u parlamentu dobije zeleno svjetlo za svoj sporazum o razdruživanju sklopljen s EU-om.

London se još uvijek nada da će izaći iz EU-a prije 22. maja te tako neće morati održati evropske izbore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak kako smatra mogućim odgađanje Brexita do kraje ove ili do početka sljedeće godine, nakon susreta s britanskom premijerkom u Berlinu.

Britanska vlada je prije toga priopćila kako su se Merkel i May tijekom dvosatnog razgovora u kancelarkinom uredu složile da treba učiniti sve kako bi se izbjegao neuređeni Brexit.

Nakon Berlina, May je otputovala u Pariz gdje bi o brexitu trebala razgovarati i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Uoči europskog summita na kojem bi čelnici država članica trebali odlučiti hoće li Velikoj Britaniji dopustiti još jednu odgodu Brexita, glavni pregovarač EU-a Michel Barnier je naglasio kako će duljina druge odgode nakon što prođe trenutni datum izlaska 12. aprila ovisiti o obrazloženju koje će premijerka May predstaviti.

“Trajanje odgode mora biti u skladu s razlozima zbog kojih je zatražena”, rekao je u utorak na novinskoj konferenciji Barnier.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x