Broj žrtava u BiH prešao 8.000, a i dalje se povećava

Podijelite ovaj članak:

Broj žrtava mina prešao je 8.000, ali se svake godine povećava zbog novih minskih incidenata koji odnose živote građana BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

Navedeno je to povodom 4. aprila, međunarodnog Dana svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina

Ovogodišnji 4. april dočekuje se sa nedavno usvojenom Strategijom protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018 – 2025, koja predviđa ispunjavanje preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču identifikacije i čišćenja preostalih miniranih teritorija do 2025. godine.

Čišćenje miniranih teritorija predstavlja ogroman izazov imajući u vidu veličinu kontaminirane teritorije i broj ugroženih zajednica, te broj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u BiH. Rješenje ovog problema će u velikoj mjeri ovisiti o kapacitetu nadležnih institucija da poboljšaju upravljanje protivminskim djelatnostima u BiH i mobiliziraju zajednicu na dodatni doprinos u ispunjavanju preostalih obaveza.

World Vision i Organizacija amputiraca “UDAS”, kao partneri u implementaciji projekta “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” koji je finasiran od Evropske unije, pozivali su nadležne institucije da ispune ne samo obaveze koje se tiču čišćenja mina, već i obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se odnose na podršku žrtvama mina u rehabilitaciji i socio-ekonomskoj integraciji. 

Uvažavajući važnost stvaranja sigurnog okruženja, neophodno je osigurati, naglašava se, da je okruženje pristupačno preživjelim od mina i drugim osobama sa invaliditetom. Isto tako je potrebno da se, ne samo preveniraju novi minski incidenti sa ljudskim žrtvama, već da se osnaže žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom. Žrtve mina treba da uživaju svoja prava i ostvare svoje potencijale te učestvuju u razvoju svojih zajednica kao potpuno integrisani građani.

Udruženja žrtava mina i zagovarači za prava žrtava mina očekuju od nadležnih vlasti podršku u izradi segmenta Strategije protivminskih djelatnosti koji se tiče pomoći žrtvama mina.

“Bolji momenat da se bavimo ovim pitanjima od sadašnjeg, kada obilježavamo 20-godišnjicu stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina i globalnog djelovanja prema “svijetu bez mina”, te da udružimo napore u ostvarenju “BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine”, teško da ćemo imati”, navodi se u saopćenju. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x