Budimpešta: Kuća za slonove u zoološkom vrtu u obliku džamije?

Podijelite ovaj članak:

“Kuća slonova jedna je od najznačajnijih i najpoznatijih istorijskih zgrada u zoološkom vrtu u Budimpešti. Ova jedinstvena građevina je vraćena u svoj izvorni oblik, jer je građena od 1910. do 1912. prema planovima mađarskog arhitekte Kornela Neuschlossa. Zgrada ima mješavinu stilskih elemenata. Uključuje karakteristike indijsko-islamske vizantijske arhitekture, kao i romantične mađarske motive.

Kuća slonova u zoološkom vrtu u Budimpešti koja podsjeća na džamiju

Kupole Slonove kuće obložene su tirkiznim pločicama. Njegovi lukovi su ukrašeni poznatom eozinom glaziranom majolikom. Kuća je takođe svojevrsno svetilište, jer ispod glavne kupole statua dalekoistočnog boga Ganeše čuva snove slonova. Kruna ove spektakularne građevine je ipak rekonstruisani toranj visok 31 metar. Može se vidjeti izdaleka, a posjetitelji se njegovim vijugavim stepenicama mogu popeti na balkon s kojeg se pruža veličanstven pogled na Gradski park i ostatak zoološkog vrta. Nakon monumentalne rekonstrukcije ova zgrada je 2001. godine dobila evropsku nagradu Nostra.

Kuća slonova u zoološkom vrtu u Budimpešti koja podsjeća na džamiju

Unutar kuće ne postoje samo izložbe u zatvorenom prostoru za azijske slonove, tu žive i druge vrste, poput kamenih livada, nilskih nilskih konja, marabu roda i afričkih kornjača. Nažalost, slonovi imaju samo ne baš velike nastambe na otvorenom”. Ovako su na službenoj stranici opisali izgled kuće za slonove čiji izgled je izazvao brojna negodovanja na društvenim mrežama.

Naime, korisnicima društvenih mreža nije promakao jedan detalj – kuća u koju su smješteni slonovi uveliko podsjeća na džamiju sa munarom.

Pogledajte fotografije, pa prosudite sami.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x