Čedo Jovanović: Ako Karadžićeva elita ne prihvati poraz, budućnosti nema

Podijelite ovaj članak:

Srbijanski političar, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori o odnosima u regionu, konačoj presudi Radovanu Karadžiću, ali i postrojavanju četnika u Višegradu i napadima na povratnike.

Na početku našeg razgovora, Jovanović kaže da odnosi u regionu danas su komplikovaniji u onoj meri u kojoj su vlasti u zemljama bivše Jugoslavije nespremne da se suoče sa suštinskim problemima.

Dodaje da dodatna komplikacija za naše regionalne odnose je da Evropa luta između populizma i nacionalizma, posljedica Brexita i enromnog ruskog i kineskog uticaja.

– Kada nešto previše dugo traje i ne nazire mu se kraj, onda imate osećaj da je gore nego prije. Na nama je da sačuvamo mir, obezbjedimo minimum ljudskog dostojanstva i probamo da djeci ne ostavimo sve te besmislene sukobe – naglasio je Jovanović.

Govoreći o postrojavanju četnika u Višegradu i o aferi “špijuni”, Jovanović ističe da nas sve to void u “crnu rupu”, a kao što nas je to “pre dve decenije vodilo ka Hagu”.

– I kada to kažem, uopšte ne mislim da sramno ponašanje klovna Dodika, zaostale elemente službi bezbednosti ili neosuđene ratne zločince, već mislim na običan svijet koji je prirodno izgubljen u ovim incidentima. Ako vam se nekad čini da je to mnogo za jedan mjesec, onda ste zaboravili šta se na Balkanu dešavalo ili može da se desi u samo jednom danu. Republika Srpska je zarobljena u politici prošlosti, njena vlast čuva samo svoje poluge moći, nesvjesna dugoročnih posljedica svojih tupavih postupaka – istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, sve je to smišljena strategija i mirnodopski nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata.

– Ako svaki dan posvetiš uništavanju neke zemlje i njenih ideja, onda je jasno da pred sobom imaš jasan i precizan cilj – kategoričane je Jovanović.

Govoreći o retorici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, o antirežimskim protestima širom Srbije, Jovanović kaže da slike protesta srednjoškolaca od prije neki dan u Beogradu možda su jedini i najjasnije artikulisan otpor politici i vlasti Aleksandra Vučića.

– To solidarno ustajanje djece protiv zloupotrebe politike, građana i za slobodu njihovog drugara, meni je vratilo nadu da dolaze generacije koje se ne plaše da ustanu i iskažu svoj protest. Uvek je dobro kada su građani pobunjeni, to je dobro i za vlast i za opoziciju jer nas sve tera da korigujemo svoje stavove i politike. Ono što više brine je pogubni uticaj, prije svega ruske ali i drugih sila i nasilne tendencije koje dezavuišu legitimitet određenih političkih zahtjeva. Jer vidite, činjenica da upad na RTS nije bio planiran već se, kako kažu, spontano ‘dogodio narod’, govori da postoje određeni dijelovi društva koji su spremni da pod uticajem drugih čine grozne stvari – kazao je za Radiosarajevo.ba Čedomir Jovanović.

Dodao je da je Kosovo najbolnija srpska tačka.

– Ali Srbija mora da gradi svoju budućnost, a ona je jedino moguća u miru i razumijevanju sa svim susjedima – smatra Jovanović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x