Čedomir Jovanović u Potočarima: Srebrenica je naša sramota i grijeh

Podijelite ovaj članak:

Čedomir Jovanović i ove godine boravi u Potočarima na obilježavanju godišnjice od genocida nad Bošnjacima.

“8.372 bošnjačke žrtve u Srebrenici svojom strašnom sudbinom danas za mir svih ljudi čine više nego većina nas živih.

Srebrenica je naša sramota i greh, veća nego ikad, zato što je, posle svih 28 godina, i dalje lažljivo gledamo samo jednim okom, jadno i bezuspešno pokušavajući da prevarimo Bošnjake, svoj narod i čitav svet oko nas.

Osećam duboku ljudsku potrebu da kažem kako se ne smemo sklanjati pred onima koji bi želeli opet da nas vrate mržnji i ratnom ludilu. To nije samo moja obaveza kao političara. To je moja obaveza kao čoveka i roditelja koju ističem svakog 11. jula, govoreći da je Srebrenica simbol strašnog greha mog naroda i onih koji su ga tada vodili.

Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vređanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema Bošnjacima i njihovim žrtvama, ali i prema mojoj zemlji, mom narodu i njegovom stradanju, prema našoj deci koja odrastaju u ovom haosu od društva lišenog osnovnih vrednosti.

To je najmanje što mogu da učinim, s obzirom na to da većina i dalje odbija da kaže istinu i svakog čoveka i svakog boga zamoli za oprost, jer Srebrenica nije slučajna posledica nesretnih ratnih događaja, već zločin genocida za koji je suđeno i presuđeno odgovornim pojedincima.

Srbija zato nije smela, niti danas sme, da negira i relativizuje politiku koja se devedesetih godina dvadesetog veka širila iz Beograda u najmračnijoj i najsramnijoj deceniji u istoriji srpskog naroda, poručio je Jovanović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x