Ćehaje, Srebrenik: Hatmenska svečanost za 13 djece

Podijelite ovaj članak:

Dana 8. juna 2024. godine, u džematu Ćehaje, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je hatmenska svečanost za 13 polaznika mektepske nastave.

Nakon obavljenog podne-namaza, prvi se obratio imam džemata Ćehaje Jasmin-ef. Begunić, koji je poselamio prisutne i u svom govoru kazao da su djeca koja su završila hatmu ponos džemata, biseri i ukrasi mekteba, a potom su predstavljeni svršenici hatme koji su proučili odlomke iz Kur’ana, kao i nekoliko ilahija. Nakon toga, prisutne je poselamio glavni imam Refik-ef. Hodžić, koji je čestitao imamu Jasmin-ef., kao i roditeljima, a posebne čestitke i riječi hvale izrazio je djeci-svršenicima hatme.


Nakon obraćanja glavnog imama, vaz nasihat govorio je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, koji je u svom obraćanju spomenuo, između ostalog, važnost mekteba, ulogu muallima, te naveo mekteb Ćehaje i muallima Jasmin-ef. kao primjer u svom radu na polju mektepske nastave, koji ostvaruju veoma dobre rezultate na mektepskim takmičenjima.

Dr. Mensur-ef. pohvalio je i organizacuju hatmenske svečanosti, a u svom nadahnutom govoru istakao je važnost da nam djeca budu izložena pozitivnom uticaju, kako bi ostvarili promjene u društvu, te da djeci Kur’an bude vodilja u njihovim životima, sačuvši se tako negativnog uticaja, koji ih vodi u stranputicu.
Nakon vazi nasihata, učenicima su podijeljene diplome i nagrade, a muallimu Jasmin-ef . priznanje i nagradu uručio je glavni imam, predsjednika Džematskog odbora džemata Ćehaje i polaznici mektepske nastave.
Po završetku programa roditelji su počastili sve prisutne goste kahvom i kolačima.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi svršenike hatme kao i sve one koji su doprinijeli da ova djeca završe hatmu.
Hatmu su završili sljedeći učenici:

 1. Avdić Adna kći Dževada i Nasihe
 2. Avdić Adna kći Adnana i Mirsade
 3. Avdić Džan sin Bedrudina i Sanele
 4. Avdić Rusmira kći Sanela i Azre
 5. Ćidić Damir sin Edina i Amra
 6. Džinić Amar sin Edina i Sanele
 7. Kurtić Melita kći Elvisa i Medine
 8. Musić Armin sin Mirsada i Admire
 9. Omazić Asja kći Kadrije i Nadine
 10. Omerović Haris sin Midhata i Merime
 11. Suljagić Fatima kći Muvehira i Munevere
 12. Suljić Emina kći Vahdeta i Jasminke
 13. Soljankić Džana kći Arnesa i Mirele
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x