Centralna džamija u Štokholmu osuđuje skrnavljenje Kur'ana u Švedskoj

Podijelite ovaj članak:

Džamija u Stockholmu osudila je najnoviji napad na ovu bogomolju nakon što je oštećeni primjerak Kur'ana ostavljen ispred ulaza u džamiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Fotografije koje je objavila Centralna džamija u Stockholmu u vezi s napadom prošlog petka pokazuju oštećenu svetu knjigu, obješenu o željeznu ogradu ispred džamije.

Iz džamije su kazali da su često izloženi takvim prijetnjama, dodajući da je to ponižavajuće za sve muslimane.

“Naša džamija i naš džemat često primaju prijetnje. Rasisti uvijek iznova pokušavaju da degradiraju one koji nisu kao oni”, navodi se u poruci na Facebooku.

U saopćenju se navodi da je džamija odlučila podijeliti fotografije i informacije kako bi skrenula pažnju javnosti i spriječila slične zločine iz mržnje u budućnosti.

Ovaj napad nije izolovan slučaj jer je džamija i u prošlosti bila izložena islamofobičnim napadima.

Kur'an je već neko vrijeme meta napada i provokacija u Švedskoj. Državljanin Danske i Švedske Rasmus Paludan, koji predvodi krajnje desničarsku dansku antiimigrantsku stranku, često izvodi postupak spaljivanja Kur'ana u dvije skandinavske zemlje uprkos protestima koji su izazvali nerede.

Imam Centralne džamije u Stockholmu Mahmoud Khalfi rekao je za AA da je lično vidio kako je Kur'an zapaljen u Stockholmu prošlog decembra, dodajući da je to za njega i mnoge druge bilo vrlo bolno.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x