Četveročlanoj porodici u FBiH u martu u prosjeku je za život trebalo 2.024 KM

Podijelite ovaj članak:

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2019. godine iznosi 2.024,40 KM i za 4,60 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plate isplaćene u decembru 2018. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,64 posto

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. 

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1. Prehrana – 38,8 posto
2. Stanovanje i komunalne usluge – 15,4 posto
3. Higijena i održavanje zdravlja – 5,8 posto
4. Obrazovanje i kultura – 12,5 posto
5. Odjeća i obuća – 14,8 posto
6. Prijevoz – 6,8 posto
7. Održavanje domaćinstva – 5,9 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x