Crna Gora obilježava 40 godina od razornog zemljotresa

Podijelite ovaj članak:

Crna Gora obilježava 40 godina od najrazornijeg zemljotresa koji je ikada pogodio tu državu, koja je tada bila jedna od šest republika bivše SFRJ.

U razornom zemljotresu, snage 6.9 stepeni po Rihteru, 101 osoba je poginula u Crnoj Gori i 35 u susjednoj Albaniji. Oko 100.000 ljudi ostalo je bez doma u obje zemlje.

Zemljotres je uništio Crnogorsko primorje, osjetio se na dužini od 100 km, a epicentar je bio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a sa zemljom je sravnjeno oko 450 naselja.

 

Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-historijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu.

Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva.

Zemljotres je izazvao i pojavu velikih klizišta i odrona.

Do kraja 1979. registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4 stepena, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Zanimljivo je da je tadašnja savezna vlada izdala naređenje da svaki radnik u Jugoslaviji izdvaja po 1 posto svoje mjesečne plaće, kao doprinos za obnovu Crne Gore. Takav režim bio je na snazi od 1979. do 1989. godine.

U narednih pet godina, praktično do kraja 1984. godine, Crna Gora se još obnavljala.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x