Crni labudovi obilježili godišnjicu smrti Zejda Dukmenića

Podijelite ovaj članak:

Danas je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježena peta godina od preseljenja na ahiret našeg saborca Zejda Dukmenića. Učenjem fatihe i polaganjem “ljiljana”, simbola Armije R BiH odali smo počast našem saborcu Zejdu, generalu Husejnu Tursunoviću kao i svim šehidima i umrlim pripadnicima Armije R BiH.

Zahvaljujemo se našim saborcima, Zejdovim prijateljima a posebno našim mladim “ljiljanima” iz sportskih kolektiva TKD Akademija “94”iz Sarajeva,TKD “Bosna” ,TKD Feniks iz te TKD “Crni labudovi” iz Visokog koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, poručili su iz UG Crni labudovi.

Podsjećamo, Crni labudovi Armije BiH su specijalne postrojbe oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su nastale tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.). Naziv “Crni labudovi” potječe od simbola koji su se koristili u vojnom dizajnu i oznakama postrojbi.

Ovi vojni odredi bili su poznati po svojoj visokoj obučenosti, disciplini i sposobnosti izvršavanja različitih misija. Sudjelovali su u brojnim borbama i operacijama tokom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući odbranu gradova i teritorija pod kontrolom bosanskih muslimana, kao i napade na protivničke položaje.

Crni labudovi su igrali važnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije, a nakon rata neki od njih su integrirani u regularne postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas se Crni labudovi smatraju jednom od najelitnijih postrojbi u Bosni i Hercegovini, a njihovo naslijeđe se često ističe kao simbol hrabrosti i odlučnosti tokom rata.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x