Cvijanović odbacila tvrdnje u vezi formiranja rezervnog sastava policije RS

Podijelite ovaj članak:

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odbacila je danas sve navode koji su izneseni na račun tog bh. entiteta tokom rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, gdje je izvještaj podnio visoki predstavnik Valentin Iznko, kao i tvrdnju da ukidanje OHR-a žele oni koji hoće da destabilizuju BiH, već se, kaže, zalažu za njen evropski put.

Kritikovala je pozivanje na bonska ovlaštenja visokog predstavnika te dodaje da je to suprotno nastojanjima da se BiH kreće na evropskom putu.

Također, odbacila je tvrdnje da formiranje rezervnog sastava policije RS predstavlja formiranje vojske RS ili oružanih snaga RS.

“To je čista izmišljotina i najobičnija, namjerno plasirana laž. Udari na policiju RS traju već nekoliko godina. Nije tačna Inzkova tvrdnja da su nelegalni izvještaji koje Vlada RS-a šalje Vijeću sigurnosti UN-a dajući svoje viđenje situacije u BiH”, ustvrdila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedavajući Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kaže da je formiranje Vladine Komisije za Srebrenicu isključivo u funkciji traženja istine i pomirenja, a ne revidiranja sudskih presuda i istorije, jer za to nema pravni mandat, prenosi Fena.

Cvijanović je rekla da ni sedam mjeseci nakon održanih izbora nije formirana vlast na nivou BiH i Federacije BiH te da je BiH „ušla u sivu zonu“.

vrdi da se namjerno blokira nova bh.vlast kako bi spriječile da partije, izborni pobjednici u RS, preuzmu mandate na nivou BiH.

To potvrđuje, kaže, opstrukciju evropskog puta BiH, jer bez nove vlasti BiH ne može dobiti status kandidata za EU te da stavove BiH niko ozbiljno ne prihvata, ali i da nema ni reakcije međunarodne zajednice, zbog čega smatra da „postoji njihova sprega s SDA“.

Institucije RS, dodala je Cvijanović, uspješno funkcionišu i nastavit će ustavnu i zakonsku odbranu ovlaštenja tog bh. entiteta.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da ni sedam mjeseci nakon izbora u BiH nije formirana vlast, što je jasan pokazatelj da se BiH nalazi u sivoj zoni, prenosi ATV.

“Punih sedam mjeseci od izbora još nema vlasti na nivou BiH ni na nivou Federacije i to je jasan pokazatelj da je BiH u sivoj zoni i da se nalazi u kandžama neodgovornih političara koji namjerno koče proces formiranja vlasti”, kaže Željka Cvijanović.

Ona kaže da ovo predstavlja direktan udar na volju birača u RS.

“Jasno je da to predstavlja direktan udar na volju birača u RS, ali to potvrđuje namjernu opstrukciju evropskog puta BiH, jer se ne implementiraju izborni rezultati”, ističe ona.

Kako prenosi ATV, Cvijanović ističe da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema kredibilitet i legitimitet.

“Postojeći Savjet ministara nema kredibilitet i legitimet da preuzima i izvršava bilo kakve obaveze. Ministri iz hrvatskog naroda ne dolaze na sjednice, a srpski tamo vegetiraju pa je jasno da takav Savjet ministara niko ne uzima za ozbiljno ni u BiH ni u inostranstvu”,kaže Cvijanović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x