Dan Armije RBiH obilježen u SAD: Saznajte ko su lobisti za BiH i koje su im poruke

Podijelite ovaj članak:

Dani Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježeni su ove godine brojnim manifestacijama u Bostonu i New Yorku.

Manifestacije su trajale četiri dana, od 25. do 28. aprila, a sve se odvijalo u organizaciji udruženja New England Friends Of Bosnia iz Bostona, Kongresa Bošnjaka svijeta i Ratnih veterana Armije RBiH iz New Yorka.

Na njihov poziv su iz domovine stigli heroji odbramenog rata, kao što su komandant odbrane Goražda Ahmet Sejdić i legendarni sarajevski tenkista Slaviša Šućur, obojica nosioci najvećeg ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan”.

Kako smo doznali od Nihada Krupića, bh. pisca i novinara koji živi u Kanadi, izrazito aktivna bosanskohercegovačko-američka organizacija New England Friends of Bosnia iz Bostona je organizirala susret počasnih gostiju iz domovine Sejdića i Šućura s nekoliko utjecajnih parlamentaraca prijatelja Bosne i Hercegovine iz ove bogate američke države.

"Razgovor je protekao u prijateljskom tonu uz veliko uvažavanje heroja odbrambenog rata. Američka administracija dobro zna svakog političkog aktera unutar BiH i u okruženju, te pomno prati svaku njihovu riječ i akciju. Bosna i Hercegovina ima prijatelja u SAD - bio je zajednički zaključak ovog sastanka", zabilježio je Krupić.

S gostima iz BiH razgovarao je i dr. Bruce Hitchner, osnivač i predsjednik tima za implementaciju Dayton projekta od 1998. do 2014, član tima za usaglašavanje političkih partija u BiH na poboljšanju primjene Daytona, redovni i vanredni profesor na najvećim svjetskim univerzitetima, te veliki prijatelj BiH. U kućnoj atmosferi domaćina Kemala Čolakhodžića, vrijednog bh. aktiviste iz Bostona, prof. Hitchner sa suprugom je, uz specijalitete bosanske kuhinje, s gostima iz domovine i bh. liderima bh. lobija u SAD-u govorio o postojećoj političkoj situaciji u BiH i okruženju.

Diskusija je bila otvorena u zajedničkoj konstatacije da je Dayton prevaziđen i da se mora raditi na novoj političkoj konstrukciji, ali da sve to otežava teška nacionalistička retorika lidera srpskog i hrvatskog naroda, kao i korupcija i kriminal na području cijele države.

Večera kod Čolakhodžića - undefined

“Bh. glasačko tijelo ima izbornu snagu promjena, ali je ne koristi dovoljno ili u pravoj mjeri. Na djelu je politika sijanja straha, a ne državnička, uz bavljenje ekonomijom i ozbiljnom saradnjom sa ekonomskim i političkim svjetskim asocijacijama koje mogu pomoći državi BiH u njenoj traniziciji”, zaključeno je na kraju diskusije.

Također, u organizaciji sve prisutnije i utjecajnije organizacije širom svijeta Kongres Bošnjaka svijeta (KBS), u Bostonu je održana i javna tribina pod nazivom “Borba za Bosnu i Hercegovinu”. Uvodničar tribine je bio Denis Striković, član Upravnog odbora KBS i dobitnik prestižne Fulbright stipendije Tufts univerziteta za doktorsku disertaciju iz oblasti političkih nauka.

Moderator tribine Azem Dervišević Zenga, predsjednik KBS, koji je u vrijeme agresije bio najmlađi sarajevski ratni komadant, u svom je obraćanju istakao važnost shvaćanja prioriteta, kako političke, tako i ekonomske i svake druge tranzicije u kojoj se nalazi država BiH.

Dervišević je dodao da su u ovom momentu bosanske snage u domovini i svijetu mnogostruko jače nego 1992. godine i svaki pokušaj disolucije zemlje uzaludan je posao: "To neće dopustiti oni koji vole vole BiH, ali ni naši svjetski politički prijatelji."

Glavna svečanost održana je u subotu, u organizaciji Ratnih veterana Armije i policije RBiH, te zavičajnih klubova BiH i Sandžaka, uz pomoć naših privrednika u SAD-u. Ovo je 21. po redu svečanost, koja je postala dio tradicije bh-sandžačko zajednice iz New Yorka.

Krupić je otkrio da je najemotivniji trenutak večeri bilo iznošenje ratnih zastava svih korpusa Armije RBiH – zastave su u uniformi svojih očeva nosili sinovi veterana.

Ovogodišnji Organizacioni odbor je posebnu zahvalnicu uručio Džemailu Hotu, ratnom oficiru Armije RBiH I neumornom bh. aktivisti iz New Yorku koji je, naglašava Krupić, 20 godina zaredom “istrajavao u organizovanju ove manifestacije i nije dopustio da se prekine kontinuitet”. Nakon svečanosti, Hot i Mirsad Rašić su svoje goste odveli na mjesto koje je promijenilo tok historije – Ground Zero, plato terorističkog napada gdje je već izniklo zdanje novog World Trade Centra.

radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x