Dan nezavisnosti BiH obilježen polaganjem cvijeća na Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad Sarajevo

Podijelite ovaj članak:

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u općini Novi Grad Sarajevo obilježen je polaganjem cvijeća na Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

Tim povodom delagacije Općine Novi Grad, boračkih udruženja, članovi porodica šehida i poginulih boraca, vijećnici u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, te delegacije političkih partija, okupili su se kod Centralnog spomen – obilježja ispred zgrade Općine, gdje su odali počast najhrabrijim sinovima naše domovine koji su dali živote za odbranu nezavisne i suverene države BiH.   

O značaju 1. marta, jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje govorio je Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja koji je podsjetio i na dešavanja tokom održavanja referenduma za nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na događaj koji je uslijedio odmah nakon proglašenja nezavisnosti BiH, agresiju na našu zemlju.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Semir Efendić. On je kazao da je Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima Novog Grada otkriveno na današnji dan 2017. godine, te da se na njemu nalaze imena oko 1.950 boraca koji su dali živote braneći općinu Novi Grad, ali da je i veliki broj civila i djece dao živote u Novom Gradu u vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Načelnik Efendić najavio je da će u narednom periodu biti osvijetljen i spomenik herojima odbrambeno – oslobodilačkog rata, rahmetli Safetu Hadžiću i Safetu Zajki, koji je ranije izgrađen pored Centralnog spomen – obilježja, tako da će u večernjim satima kao i ovaj koji je otvoren prije dvije godine, blistati u punom svom sjaju. Također je kazao da općinske službe rade i na pripremi jednog digitalnog formata spomenika, na kojem će biti biografije sa fotografijama svih boraca čija se imena nalaze na Centralnom spomen – obilježju. Svi oni koji ovdje dođu moći će saznati puno više o svakom borcu koji je dao svoj život u odbrani Novog Grada od agresora.

Iako su narod i država demokratskim legitimnim putem odlučili da postanemo nezavisni, ipak Dan nezavisnosti je na neki način bio početak istinske borbe za nezavisnost koja je morala da se vodi sa puškom u ruci, dajući živote i dijelove tijela. Ta borba za nezavisnost traje i danas, kako nekima nije odgovarala tada, tako im ne odgovara ni danas. Da bi se borili moramo biti jaki, a da bi bili jaki bolje je da budemo što više jedinstveni.

„Nadam se da će u vremenu koje je pred nama biti tako da ćemo više energije usmjeravati na stvarne neprijatelje i one koji su u vrijeme agresije, ali i nakon nje i danas atakuju na njezinu nezavisnost, nego što je trošimo između sebe. Dijelom je to posljedica Dejtonskog sistema koji nam je nametnut. Neka nam bude sretan Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, neka nam bude lijepa kao što je i današnji dan. Neka ovaj sunačani dan nagovijesti ljepše vrijeme za našu državu BiH“, poručio je načelnik Efendić sa današnjeg skupa upriličenog povodom obilježavanja Dana nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x