Danas svi koristimo njezin izum: Kako je žena sa sjajnom idejom podigla cijeli grad iz krize?

Podijelite ovaj članak:

Kako je žena sa sjajnom idejom podigla cijeli grad iz krize

Zlata Bartl (rodom iz Dolca) profesorka u Sarajevu je zbog mećave 1955. godine ostala zaglavljena u Zagrebu. Zima je te godine bila jaka i zbog zavejanih puteva nije mogla da se vrati neko vrijeme u svoj grad, pa je krenula da traži privremeni posao. Pronašla je oglas za hemijskog tehničara u “Podravki”, prijavila se i odmah je bila primljena.

Vremenom je napredovala, i već sljedeće godine otišla je u Koprivnicu i započela istraživački rad u Podravkinom centru. Nakon četiri godine rada, 1959. godine sinula joj je sjajna ideja, naime ona je smislila i napravila začin koji do tada u svijetu nije postojao. Proizvod je oduševio ostale u firmi i nazvali su ga “Vegeta 40”, a kasnije je ime promijenjeno u samo “Vegeta”.

U to vrijeme, živjela je u skromnoj fabrici u Koprivnici zajedno sa kolegama, dijelivši sa njima jedan obrok dnevno. Grad je bio potpuno nerazvijen i siromašan. Sve je rađeno uz pomoć štapa i kanapa, dovijali su se na razne načine da proizvod izgleda barem pristojno.

Vegeta je brzo postala nevjerovatno popularna u cijeloj Jugoslaviji, a zatim je počela da se širi. Danas se Vegeta prodaje u preko 40 zemalja svijeta, na svim kontinentima. Zahvaljujući Zlati i njenom izumu, Podravka je sa ovim, svojim najprodavanijim proizvodom, postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvjetao. Preko 50 kompanija širom svijeta je pokušalo da iskopira ovaj začin svojom verzijom “zamjene”.

Zlata je tokom života dobijala razna priznanja, a preminula je 2008. godine u 88. godini života.

U jednom intervju je rekla koji je bio recept njenog uspjeha:

„Čitavog života sam sanjala da stvorim nešto što će biti korisno. Voljela sam puno da učim, čitam i proučavam neke stvari koje nisu bile u mom fahu, pa i po cijenu neprospavane noći.“

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x