‘Delta Plus’ – Sva proizvodnja iz Sane ide za Njemačku

Podijelite ovaj članak:

Selo Suhača, u blizini Sanskog Mosta, posljednjih godina izrasta u središte razvoja i mjesto odakle dolaze uspješne poslovne priče poput kompanije “Delta Plus” koju je pokrenuo Elvis Smajlović, Sanjanin koji više od dvije decenije živi i radi u inostranstvu. 

Direktorica Dijana Nalić pojasnila je da “Delta Plus” proizvodi PVC stolariju za međunarodno tržište, te da je nastala u saradnji sa sestrinskom firmom “Delta” GmBH iz Njemačke i poslovnim partnerima osnivača.

– Zadovoljstvo nam je što smo danas jedna pozitivna priča i što možemo reći da smo ovdje omogućili lokalnoj domaćoj radnoj snazi da radi, da se usavršava i gradi kompaniju od sredine 2017. kada smo zajedno krenuli s ovim projektom – rekla je Nalić.

Dodala je da striktni rokovi i visoki zahtjevi njemačkog tržišta određuju i njihov posao, zbog čega je izuzetno važno bilo pokrenuti kompaniju koja će pratiti te standarde, ali i obučiti radnike.

– Danas imamo oko 58 zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, te nam je prosjek starosti oko 26 godina. Odlazaka iz Sane ima, ali postoji i veliki interes za zaposlenjem u lokalnoj zajednici – istakla je Nalić.

Uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”, kompanija “Delta Plus” nastavlja raditi na razvoju kompanije.

– Na osnovu već ugovorenih poslova i potražnje, ukazuje se potreba za stalnim ulaganjem u tehnologiju i infrastrukturu. Ovdje želimo ponuditi alternativu mladim profesionalcima, omogućiti im adekvatnu edukaciju i priliku za napredovanje. Danas, sa takvim vrijednim timom, mi 100 posto proizvoda izvozimo u Njemačku – dodala je Nalić.

Precizirala je da su razvili sistem u kojem imaju, u velikom dijelu, automatiziranu proizvodnju, jasan red koraka i tok rada.

– Ponosna sam što je naš proizvodni pogon uredan, i što postoji zavidna radna disciplina koja nam omogućava postizanje dobrih rezultata. Želimo nastaviti sa zapošljavanjem, izgradnjom nove proizvodne hale i svojim radom poslati najbolju moguću poruku i potencijalnim drugim investitorima iz dijaspore, ali i našim sugrađanima. Važno je da osiguramo da posla u našoj zemlji ima i da se svojim proizvodima možemo namtetnuti na evropskom tržištu – naglasila je Nalić, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.


Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x