DF šalje upozorenja: Po ko zna koji put u zvaničnom Zagrebu se raspravlja o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Podijelite ovaj članak:

Visoki predstavnik Christian Schmidt  sastao se danas u Zagrebu sa premijerom Republike Hrvatske a na sastanku je, kako je navedeno razgovarano o reformama u Bosni i Hercegovoni. Tim povodom oglasili su se iz Demokratske fronte. Generalni sekretar DF Dženan Đonlagić smatra da Schmidt ne prestaje sa omalovažavanjem institucija Bosne i Hercegovine.

“Po ko zna koji puta u zvaničnom Zagrebu se raspravlja o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Iz izjave Andreja Plenkovića se da naslutiti da je na političkom jelovniku opet Bosna i Hercegovina”, napisao je Đonlagić na društvenoj mreži X.

Zastupnik DF-u Državnom parlamentu Milan Dunović ističe da Schmidt ovakvim postupcima daje podršku politikama podjela.

“Da li ravnospravnost konsitutivnih naroda u BiH o kojoj govori Plenković, udaljava BiH od građanskih prava, a samim tim i od EU i njenih vrijednosti? Visoki predstavnik ovakvim postupkom daje podršku politikama podjela, u kojima stvarna ravnopravnost građana pada u drugi plan”, napisao je Dunović na društvenoj mreži X.

O sastanku je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) izvijestio Plenković, a sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

– S visokim predstavnikom Cchmidtom nastavljamo kvalitetnu suradnju za boljitak BiH. Zaključci Europskog vijeća poticaj su za poduzimanje reformi radi skorog otvaranja pristupnih pregovora. Zalažemo se za stabilnu i funkcionalnu BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti ravnopravna – napisao je Plenković, prenosi Ljudski.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x