Dijagnosticirali joj autizam, a ona osnovnu školu završila sa pet godina

Podijelite ovaj članak:

Sada ima 11 godina i treba steći master diplomu

Adhara Perez Sančez (Sanchez), 11-godišnjakinja iz Meksiko Sitija, nalazi se pred izuzetnim podvigom – uskoro treba steći master diplomu, iako ima samo 11 godina!

Uradila je mnogobrojne testove i njen kvocijent inteligencije je viši od IQ-a dva važna naučnika, a brojka će vas šokirati. Evo kako izgleda njen život danas.

Adhari, koja je testirana i za koju se sa sigurnošću tvrdi da ima veći kvocijent inteligencije od dvojice najvećih fizičara Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga, utvrđen je IQ od 162.

Francuski časopis „Marie Claire“ objavio je da se ova prelijepa Meksikanka nada da će jednog dana raditi sa NASA-om i da trenutno istražuje svemirska istraživanja i matematiku.

Jedanaestogodišnjakinja je stekla diplomu iz sistemskog inžinjerstva na Univerzitetu CNCI, a drugu iz industrijskog inžinjerstva sa specijalizacijom iz matematike na Tehnološkom univerzitetu u Meksiku.

Kada je Adhara Perez Sančez imala tri godine, dijagnosticiran joj je autizam, razvojni poremećaj koji može dovesti do izazova u društvenim interakcijama i komunikaciji.

Adhara je odrasla u vrlo siromašnim uvjetima u naselju Tlahuac i često je bila maltretirana zbog svoje smetnje u razvoju. Međutim, Adhara je bila otporna i istrajna. Sama je učila algebru i naučila napamet periodni sistem, ali njena majka je to odbacila kao “dosadu”.

Za godinu završila srednju školu

Da bi pomogla svojoj kćerki da se izbori sa maltretiranjem, Adharina majka ju je upisala na terapiju, a zatim u Centar za pažnju na talente (CEDAT), školu za nadarenu djecu. U školi je potvrđen njen nevjerovatan kvocijent inteligencije, a osnovnu školu završila je sa pet godina, a za samo godinu i srednju.

Uprkos izazovima, Adhara je ostala odlučna i nastavlja da inspiriše ljude širom svijeta. Univerzitet u Arizoni ponudio joj je stipendiju za studiranje astrofizike, ali je to trenutno odloženo zbog problema sa vizom.

Avaz

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x