Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo: Ako me Dodik pozove i kaže da pustimo gas, gas će biti pušten

Podijelite ovaj članak:

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Еlek rekao je za ATV da je čuo da postoje određeni usmeni dogovori oko isporuke gasa Sarajevu nakon 31. decembra, ali, kako kaže, jedini usmeni nalog po kojem on može da postupi jeste onaj koji bi došao od predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

“Ako me on pozove i kaže da pustimo gas bez ugovora, gas će biti pušten“, rekao je Еlek u izjavi za ATV.

Еlek je dodao da se nada da će se, ako se to desi, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, federalni ministar Ramo Isak i ostali iz “federalnog Sarajeva” zahvaliti predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku što je omogućio da građani Sarajeva imaju gas iako njihovi predstavnici nisu htjeli da potpišu ugovor.

Kako kaže, on kao direktor nema ovlaštenja da poslije 31. decembra nastavi sa isporukama gasa prema Kantonu Sarajevo.

“Upoznat sam da su se dva predsjednika vlada čula telefonski i ministar energetike. Ja uvažavam njihov stav i dogovor. Međutim, nama treba napismeno papir od Vlade RS-a koja je vlasnik preduzeća da možemo da pustimo gas bez ugovora. Sumnjam da ćemo taj papir dobiti do ponedjeljka u šest ujutro kada ističe ugovor“, rekao je Еlek.

Еlek je podsjetio da od oktobra upozoravaju federalnu stranu da će do ovog doći.

“Svi znaju da 31. decembra ističe ugovor. Međutim, niko nije htio da reaguje, kao da su namjerno čekali da uđemo u praznike sa ovim problemom“, rekao je Еlek.

Ministri Trojke u Vijeću ministara BiH Elmedin Konaković, Edin Forto i Zukan Helez su, podsjetit ćemo, dali saglasnost RS-u za projekat Istočne gasne interkonekcije koji bi dodatno povećao ovisnost FBiH, a posebno Sarajeva, o ruskom gasu koji dolazi preko entiteta RS.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x