Divjak: Treba se boriti da djeca saznaju istinu, a pravdu ćemo valjda dočekati

Podijelite ovaj članak:

Legendarni general Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i predsjednik asocijacije “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak smatra kako je 1. mart veoma značajan datum za našu zemlju.

No, isto tako poručuje da je mali broj građana i građanki koji poštuju državu u kojoj žive

„Čestitam 1. mart građanima Bosne i Hercegovine. Nažalost, mali je broj onih koji poštuju državu u kojoj žive, iako nas je većina za BiH“, poručio je Divjak.

Istaknuo je kako se ovaj iznimno značajan datum ni ove godine se ne slavi na cijeloj teritoriji naše zemlje.

Kada je obrazovanje u pitanju, napomenuo je da se treba odati počast nastavnicima i profesorima historije u periodu od 1992. do 1995. godine.

„To je bio duhovni otpor. Treba se boriti da, kroz historiju, djeca saznaju istinu, a pravdu ćemo valjda dočekati. Na nastavnicima historije velika je odgovornost i ozbiljnost da tako educiraju učenike”, kazao je.

Jovan Divjak je mišljenja da “prošlu historiju ne znamo, ovu sadašnju ne poštujemo, a ne znamo ni šta ćemo u budućnosti.”

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini danas se obilježava 27. godišnjica od proglašenja državne nezavisnosti.

Prvog marta 1992, drugog dana referenduma za nezavisnost ove zemlje, ustanovljeno je da je 98 procenata od 65 posto građanki i građana ove zemlje, koliko ih je izašlo na referendum, poručilo da su “za nezavisnu državu svih njenih naroda”.

BiH je svoju nezavisnost zatražila u vrijeme raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), nakon Hrvatske i Slovenije. Vrijedi napomenuti da je 11. oktobra 1991, na sjednici Skupštine BiH, izglasan Akt o reafirmaciji suverenosti Republike nakon čega su bh. predstavnici napustili organe SFRJ, čekajući sporazum o budućnosti zemlje.

radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x