Djeca koja borave na čistom zraku su najzdravija

Podijelite ovaj članak:

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih ‘napadača’ (bakterije, virusi, gljivice…).

Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos.

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značajno slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduslovi dobrog zdravlja.

Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijeli dan igraju vani.

U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Svjež i vlažan zrak

Bolesti dišnih puteva najčešće su u zimskom periodu. Tada djeca, uglavnom, borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih putova: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe – čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva.

Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) – time se pojačava učinak čišćenja.

Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih putova.

Treba se kretati

Osim što donosi sa sobom već opisane probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru je povezan s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova.

Dok dijete mirno sjedi, zrak se izmjenjuje tek u trećini pluća, dok se u preostalom dijelu nakuplja sekret i ustajali zrak koji pogoduje razvoju bakterija. Osim toga, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta.

Čistoća

Neobično je važna spoznaja da se većina upala dišnih puteva širi rukama!

Uobičajeno se smatra da je najopasnije ući u prostor u kojem boravi osoba s prehladom, no pokazalo se (posebno kada je riječ o predškolskim ustanovama) da se pranjem ruku (djece i njegovatelja), korištenjem papirnatih ručnika (ili svako dijete treba imati svoj peškir) značajno smanjuje učestalost obolijevanja, piše Avaz.

Djeca obično rukama raznose sekret koji se na njima nakupi zbog kašljanja (stavljanje ruke na usta kod kašlja) ili brisanja nosa.

U periodima prehlada treba učestalo prati igračke i površine na kojima se djeca igraju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x