Djeca sa sela imaju manje šanse za mentalne bolesti

Podijelite ovaj članak:

Odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje, pokazala je studija u kojoj je učestvovalo gotovo million Danaca.

Djeca koja žive okružena zelenilom imaju čak 55 posto manje šanse da u odrasloj dobi razviju neku mentalnu bolest, kaže istraživanje koje prenosi Daily Mail.

Naime, kako tvrde naučnici, zelenilo u dječjem okruženju pomaže u razvijanju socijalnih vještina i potiče na fizičku aktivnost, što poboljšava kognitivan razvoj kod djece, što pozitivno djeluje na mentalno zdravlje.

Za ovo su istraživanje naučnici su koristili podatke koje su prikupljali satelitima nad zelenim površinama oko domova gotovo million Danaca, između 1985. i 2013. godine. Ti su podaci korišteni za promatranje rizika od razvoja neke od 16 različitih mentalnih bolesti, kao što su šizofrenija, depresija i anksioznost. A kako kaže ovo istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, čak i ako djeca koja su odrastala van grada kasnije promjene mjesto stanovanja ili socijalno-ekonomski status, šanse za mentalne bolesti su im još smanjene.

Voditeljica istraživanja s danskog univerziteta Aarhus University, biokemičarka dr. Kristine Engemann, kaže da se šanse za mentalne bolesti postupno smanjuju proporcionalno tome koliko dijete živi izvan grada, od rođenja do desete godine života. Ona naglašava kako buka, zagađenje, infekcije i loši socio-ekonomski uvjeti povećavaju rizik od tih bolesti.

Naučnici zato apeliraju na arhitekte urbanističkih planova, da dizajniraju “zelenije” gradove i tako pomognu da se poboljša mentalno zdravlje stanovnika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x