Đemal Memagić: Završio za molera, postao milioner

Podijelite ovaj članak:

Đemal Memagić, načelnik Olova i vlasnik kompanije Alma Ras trenutno je jedan od najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini. Ujedno je najbogatiji načelnik i vjerovatno najbogatiji političar u našoj zemlji.

Memagić je rođen 1955. godine u mjestu Memagića Stijena, općina Olovo. Završio je srednju školu učenika u privredi za krojača i molera, nakon toga i peti stepen za VK krojača.

Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli vlastiti uređaj za osiguranje cestovnog prelaza preko pruge

 

Bio je zaposlen u kompaniji “OLA” Olovo kao vođa smjene u proizvodnji i u komunalnom preduzeću u Olovu kao rukovodilac magacinskog prostora. Jedno vrijeme radio je u firmi “Alhos” u Sarajevu.

Također, imao je registrovanu privatnu molersku firmu neposredno prije agresije na BIH. Za cijelo vrijeme rata bio je prisutan u Olovu, a od toga devetnaest mjeseci pripadnik Oružanih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ostatak u radnoj obavezi.

Po završetku rata osnovao je firmu u Olovu pod nazivom „Alma Ras“. Počeo je sa radom u svojoj porodičnoj kući u Olovu, sa sedam radnika, navodi Biznis.info

“Alma Ras” je izrasla u veoma respektabilnu i uspješnu kompaniju. U godini koja upravo završava ostvarili su prihode od vrtoglavih 73 miliona KM, čime su se svrstali u red najvećih bh. kompanija i lidera domaće privrede. Tokom godine su investirali oko 4 miliona KM.

Čarape iz BiH nose i Arapi

 

Lani su, prema podacima BiznisInfa, imali prihode od oko 68 miliona KM, a godinu ranije oko 60 miliona maraka. To ukazuje da kompanija konstantno raste i ne namjerava stati.

Također, prošle godine su imali čistu zaradu od oko 7,7 miliona KM. U period od 2017. do 2020. čista dobit se kretala u rasponu od četiri pa do 9,6 miliona KM, prenosi portal Ljudski.ba

 

Foto: Radiosarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x