Dodik: BiH pripada redu propalih država

Podijelite ovaj članak:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je zbog neformiranja vlasti na nivou BiH evidentan opšti zastoj u zemlji, da je situacija u BiH haotična i da nema izgleda da će ona biti popravljena u nekom razumnom periodu. Dodik je dodao da BiH pripada “redu propalih država”.

“Opstrukcije koje vrše Bošnjaci će deprimirati i urušiti kompletan politički sistem u BiH. Moram da izrazim potpuno nezadovoljstvo stanjem, neaktivnostima organa na nivou BiH, zaustavljanjem rada Predsjedništva BiH, neformiranjem parlamenta, propuštenom prilikom za evropski put BiH”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocijenio da su Bošnjaci spremni da rizikuju evropski put BiH svojim sitničarenjem i dovođenjem u pitanje formiranje vlasti, što je nesumnjivo jedna od preostalih mjera koju je trebalo učiniti nakon sastanka članova Predsjedništva sa najodgovornijim ljudima u Briselu koji su bili veoma korektni i fleksiblini.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva moram zbog toga da uputim izvinjenje zvaničnicima EU”, naglasio je Dodik.

On je konstatovao da se konačno mora nešto promijeniti u BiH, jer ne vrijedi glumiti ikebane u nekim institucijama vlasti na nivou BiH, dok je evidentan opšti zastoj u BiH.

“Teme kao što su migracije, ekonomske reforme, a prije svih status BiH u EU dovedeni su u pitanje zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, posebno Savjeta ministara. Naravno da je to dio jedne trule političke igre bošnjačkih političara koju oni sistematski provode politikom onemogućavanja provođenja izborne volje srpskog i hrvatskog naroda”, istakao je Dodik.

On je dodao da je bošnjačka politička elita spremna na sve samo da zadrži postojeću strukturu u vlasti na nivou BiH, prije svega, srpskog kadra u zajedničkim institucijama kako bi obezbijedili njihovu participaciju i podaništvo za politike koje su oni stavili na dnevni red unitarizacije BiH.

“To smo mogli da vidimo i kroz nedavni istup jednog od ministara iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara. U prilog tome govore i određeni napadi Bakira Izetbegovića na Tužilaštvo BiH u slučaju podizanja optužnice protiv Dragana Mektića, tvrdeći da je on u pravu a Tužilaštvo nije. Oni žele da sačuvaju i svoju poziciju u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru, što Bakir Izetbegović naravno i ne krije. Sve to govori da oni samo žele da održe svoj uticaj na sve strukture na nivou BiH što je već dovelo do teških posljedica po zemlju, a izlazak iz takve situacije biće još teži”, ocijenio je Dodik.

On je u intervjuu Srni rekao da je već vidljivo da je Predsjedništvo zaustavljeno u radu na mnogim pitanjima, počevši od toga da nije bilo u mogućnosti da predloži kandidata za predsjedavjućeg Savjeta ministara što su odbili bošnjački predstavnici, tvrdeći da su potrebne neke dodatne konsultacije.

“Predugo traje apsurdna situacija”, kazao je Dodik u intervju za Srnu.

Isto tako, kaže Dodik, vidljivo je da na nivou BiH nije konstituisan ni parlament.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x