Dodik i Džaferović sa Oktayom: BiH iznašla koncezus o autoputu Sarajevo-Beograd

Podijelite ovaj članak:

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović upoznali su danas u Sarajevu potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo – Beograd i tom prilikom se zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Dodik i Džaferović su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su se potpredsjedniku Oktayu za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dviju država pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji.

U tom kontekstu, potpredsjednik Oktay je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi vidjeti ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara. 

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x