Dodik i Džaferović u Tirani: Poboljšati saradnju dvije zemlje

Podijelite ovaj članak:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Tirani s domaćinom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo – Brijuni procesa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi između dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrana želja za njihovim unapređenjem.

Otvaranje ambasade Bosne i Herecgovine u Albaniji, kao i ambasade Republike Albanije u Bosni i Hercegovini,  dat će dodatni podstrek razvoju odnosa, naročito ekonomije i turizma, koji su danas bili u fokusu interesiranja.

U tom kontekstu, iskazana je spremnost za organizaciju poslovnih foruma između dvije zemlje. Uspostavljanje direktne aviolinije će sigurno doprinijeti razvoju odnosa, rečeno je na susretu.

Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivirati saradnju i kroz regionalne projekte, kao što je izgradnja Jadransko-jonske autoceste. Na kraju susreta ponovljena je uzajamna podrška na evropskom putu i iskazana opredijeljenost za nastavak regionalne saradnje, koja je u vrhu prioriteta vanjske politike obje zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x