Dodik najavio zabranu unošenja telefona u škole i testiranje na opojne droge

Podijelite ovaj članak:

Dodik smatra da su olako prihvaćene neoliberalne vrijednosti i da je uslovaljavanjem evropskih i ostalih institucija obrazovni sistem doveden u situaciju da ne odražava potrebe društva

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da će policija pojačati obezbjeđenje u školama i da će svi objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbjednost. 

Dodik smatra da su olako prihvaćene neoliberalne vrijednosti i da je uslovaljavanjem evropskih i ostalih institucija obrazovni sistem doveden u situaciju da ne odražava potrebe društva.

– Još jednom u ime RS i u svoje ime izražavam veliku tugu i nevjericu zbog tragedije u Osnovnoj školi u Beogradu. Zato je bilo potrebno analizirati stanje u RS, a bit će zabranjeno unošenje mobilnih telefona u škole tokom trajanja nastave. Nevjerovatno je da dijete od par mjeseci već igra igrice na telefonima. Roditelji to olako prepuštaju i mi moramo strahovati za generacije koje dolaze. Razvili smo sistem kontrole u školama već nekoliko godina i on daje rezultat, ali ne i definitivan. Zato će se pojačati sigurnost kroz pripadnike MUP-a. Problema ima da stariji đaci borave u smjenama kada ne idu u školu i tu se pravi atmosfera koja može izazvati vršnjačko nasilje. Neophodno je na to reagovati, rekao je novinarima Dodik nakon vanredne sjednice Vlade RS.

On je istakao da vaspitati dijete nije samo stvar škole i potrebno je tražiti jedinstvo škole, roditelja i institucija, te da treba dati primat obrazovnim radnicima.

Osvrnuo se i na prve mjere koje će Vlada RS preduzeti u narednim mjesecima, piše Oslobođenje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x