Dodik nakon sastanka: Nije postignut dogovor, ko je to rek'o?

Podijelite ovaj članak:

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripast će tri ministarske pozicije u Vijeću ministara – finansija i trezora;civilnih poslova i ministarstvo pravde i tri pozicije zamjenika ministra.

SDA-u i strankama okupljenim oko nje također će pripasti tri ministarske pozicije: odbrana, sigurnost i vanski poslovi kao i četiri pozicije zamjenika ministra.

Pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije (ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, promet i komunikacije), pripale su SNSD-u. Treća ministarska pozicija (ljudska prava i izbjeglice) u okviru kvote iz Republike Srpske trebala bi pripasti, kako je Bakir Izetbegović rekao, nestranačkom kandidatu iz reda Ostalih.

“Nije postignut dogovor, ko je to rek'o? Pričali smo o tome, ali dok se sve ne dogovori, nije ništa ne dogovoreno. MAP? Mi nećemo odustati od toga, nećemo podržati MAP to je veoma jasno. To je ustavna priča, daleko iznad pitanja formiranja Savjeta ministara. Bez formiranja Savjeta ministara rizikujemo da zaustavimo svoj evropski put. Trebamo se prisjetiti onoga što su nam rekli Evropljani, a to je da ukoliko formiramo vlast do maja možemo očekivati mišljenje. To je važnije nego sami MAP. Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uslov. Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju saglasnost bez stava Savjeta ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako neko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uslovljavanje. Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva”, kazao je Milorad Dodik.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x