Dodik opet napravio skandal, šutio prilikom izgovaranja “Zaklinjem se da ću se Ustava Bosne i Hercegovine i RS časno držati”

Podijelite ovaj članak:

Potpredsjednici RS-a Ćamil Duraković i Davor Pranjić položili zakletvu.

Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik Rs položio je zakletvu u Narodnoj skupštini RS čime je i zvanično stupio na dužnost.

Isto su učinili i Ćamil Duraković i Davor Pranjić, potpredsjednici Rs, a treba istaći da ovom svečanom činu nisu prisustvovali poslanici opozicije.

U dijelu zakletve koji se odnosi na poštovanje Ustava BiH i RS-a, Dodik je opet izazvao svojevrstan skandal.

Na dijelu zakletve koji glasi: “Zaklinjem se da ću se Ustava Bosne i Hercegovine i Rs časno držati”, Dodik je šutio, iako je bio obavezan zakleti se i na tu stavku.

Dodik je izrazio nadu potpredsjednicima i ostalim prisutnim da će uspješno sarađivati, javljaju agencije.

Neki citati iz Dodikovog govora:
– Želim reći da u ovom vremenu ću razgovarati i sa potpredsjednicima i sa svim ljudima koji ovdje rade. Trebamo ostaviti teme prošlosti, teške političke teme ostavljamo sa strane. Vrhunac političkom pragmatizma je poštivati Ustav, ali nesloboda nastaje kada se prekrši Ustav. Samo u BiH imamo intervencionizam, koji nije u interesu ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Srba.

– Onaj koji napiše odluku o imovini RS, mi ćemo mu napisati odluku o otcjepljenju RS. Naravno da ćemo nastaviti i sa vraćanjem nadležnosti. Drugi imaju želje o BiH, imamo je i mi, naša je ustavna BiH. Sud i Tužilaštvo ne mogu da budu nametnuti, može da postoji dogovor o njima i to sa jasno određenim nadležnostima. RS ima granice, ima Srbiju, ima Rusiju i brojnim partnerima, a ne sa “spodobama” poput Kristijana Šmita (Christian Schmidta). Ja sam čovjek mira i ne želim da jedan život, bilo čiji bude ugrožen, ali Rs će se braniti. Većina zna šta ovdje radi.

– Nema ništa o evropskih integracija.

– Sve su nam slagali, dolazimo do kandidatskog statusa i govore o pravnoj državi, a nelegalnog visokog predstavnika priznaju, priznaju i strane sudije Ustavnog suda.

– Moramo ostati povezani sa našim partnerima Srbijom i Rusijom, ali i svima onim koji hoće saradnju, a oni koji neće ne treba žaliti.

– Hajde da se dogovorimo da BiH opstane barem još 10, 15 godina pa da neke buduće generacije donose konačnu odluku. Vratite nam ustav što prije, što ga prije ne vratite prije ćete imati probleme. Živjela RS, Srbija i Rusija.

 

Bošnjaci.Net

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x