Dodik: Poziv Inzku da podnese izvještaj o svom radu NSRS-u

Podijelite ovaj članak:

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milord Dodik ne prihvata moguća bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH te tvrdi da neće prihvatiti nijednu odluku Valentina Inzka, jer, kako tvrdi, nije relevatna strana i sve njegove odluke su bile pogrešne.

“Inzko je izgubio autoritet u narodu. Svi njegovi potezi su više paradiranje i poziranje da bi opravdao svoju plaću od 24.000 eura mjesečno, što je više nego što imaju najvažniji funkcioneri u BiH zajedno mjesečno”, rekao je Dodik.

Predstavnici vlasti RS-a su se dogovorili, kaže, da pozovu Inzka da podnese izvještaj o svom i radu svojih ranijih kolega Narodnoj skupštini RS-a.

“Ukoliko to odbije, to znači da krši međunarodni sporazum i Aneks 10”, ustvrdio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović.

Podsjetio je da ne zna kada će biti formirani organi na nivou BiH te ponovio da nema načina da RS da saglasnost za MAP ili bilo kakvo približavanje NATO-u, s kojim je, kaže, moguća saradnja.

“Ali saglasnost za aktiviranje MAP-a neće dobiti”, kazao je Dodik i dodao da nije dao saglasnost da se održi NATO vježba na Manjači.

“Neće se desiti nikada ta vježba s avionima koji nose projektile s osiromašenim uranijumom. Političke saglasnosti za to nema, nasile može biti”, dodao je Dodik i ponovio da je stav RS da BiH treba da bude vojno neutralna.

Smatra da je nepotrebno trošiti budžetska sredstva za nabavku novih helikoptera za Oružane snage BiH.

Dodik  je najavio da, osim što nema novog Vijeća ministara, neće biti funcionisanja Parlamenta BiH, te da će i Predsjedništvo BiH doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti.

– RS nema nikakve koristi od BiH, a sada ima kontinuiranu štetu vezano za nefunkcionisanje vlasti BiH, koja šalje poruku da tu živi neko ko nije spreman da poštuje ni volju vlastitog naroda na izborima ko će ga predstavljati – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Optužio je bošnjačke političare da opstruišu formiranje novog Vijeća ministara BiH.

– Nema funkcionisanja Parlamenta, a i Predsjedništvo će doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti. Nepoštivanje izvorne volje konstitutivnih naroda govori da neko želi majorizaciju, BiH po svome i da ono viđenje BiH kao građanske koju gura SDA ima podršku stranaca. To je sve lažna priča… – ustvrdio je.

Dodik je kazao da je prije tri mjeseca rečeno da će SBB na čelu s Fahrudinom Radončićem sa SDA ući u koaliciju, ali da treba još malo vremena, a sada se, kaže, o tome pravi veliki politički sporazum.

– Bakir Izetbegović je tada tražio Ministarstvo sigurnosti BiH da to bude za Fahrudina Radončića i sada kao javnost nešto isčekuje, To iznosim samo kao ilustraciju šta se dešava i kako žele da nas okupiraju svojim igrama, koje su usaglašenje s jednim dijelom međunarodnog faktora. Ali najveće štete od toga ima BiH – rekao je Dodik.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x