Dodik razočaran potezom Merkel i Macrona: Na susret lidera pozvali samo Zvizdića

Podijelite ovaj članak:

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Dodik se osvrnuo na organizaciju susreta lidera Zapadnog Balkana u Berlinu 29. aprila.

U pismu je navedeno da je neprihvatljivo da kao predstavnik BiH na susret bude pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva BiH da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizira i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novo Vijeće ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora”, napisao je Dodik.

Dodik naglašava odredbe Ustava BiH prema kojima je Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva i da vanjsku politiku vodi isključivo Predsjedništvo.

“Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića, moram da vas upoznam s činjenicom da je Vijeće ministara, kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsjedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj prijedlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rješavanju migrantske krize”, navodi se u pismu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x